Linkuri accesibilitate

„Nu v-am ascultat” | Macron încearcă o reapropiere de țările est-europene


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski primit la palatul Elysee de președintle francez Emmanuel Macron, Paris, Franța, 14 mai 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski primit la palatul Elysee de președintle francez Emmanuel Macron, Paris, Franța, 14 mai 2023.

Președintele francez Emmanuel Macron a încercat miercuri să întindă o mână țărilor est europene, pe care Parisul le-a ignorat de multe ori când au cerut Occidentului să adopte o atitudine mai tranșantă față de Rusia.

În ajunul summit-ului Comunității Politice Europene din Moldova – structură creată la inițiativa lui Macron – președintele francez a promis că vocea țărilor fost-comuniste va primi atenția meritată.

„Nu v-am ascultat suficient , nu am ascultat nici apelurile voastre pentru ca istoria și experiențele voastre dureroase să fie luate în considerare. (...) Aceste timpuri sunt cum în trecut”, a spus Macron miercuri, la forumul GLOBSEC pentru securitate din capitala Slovaciei.

„Nu cred că există o Europă de vest și una de est, o Europă veche și una nouă; există o singură Europă... cu voința de a construi unitatea”, a mai spus el.

Emmanuel Macron a recunoscut că războiul din Ucraina, provocat de invazia Rusiei, a demonstrat rolul-cheie jucat de NATO. Cu mai bine de trei ani în urmă, tot Macron declarase că NATO ar fi „în moarte clinică”, ceea ce a șocat mai ales țările est-europene din Alianță, aflate în prima linie în confruntarea cu Rusia.

Discursul de la Bratislava reprezintă o schimbare de ton pentru președintele francez. În trecut, chiar după ce Rusia invadase Ucraina, Macron s-a distanțat de statele fost-comuniste, care cereau o politică mai dură față de Moscova, avertizând că această atitudine riscă să ducă la escaladarea războiului din Ucraina, scrie Politico.

La Bratislava, președintele francez s-a angajat să sprijine Ucraina „pe termen lung”.

„Trebuie să ajutăm Ucraina să lanseze o contraofensivă eficientă. În joc este o pace durabilă. Să fie clar: o încetare a focului nu este suficientă, am crea numai un nou conflict înghețat, care mâine ar putea fi sursa unui nou război.”

Președintele francez a declarat totodată că Ucraina are nevoie de garanții de securitate „puternice și tangibile”, subiect care se așteaptă să fie în centrul summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie.

În ultimele săptămâni, Ucraina a reluat ofensiva diplomatică pentru a primi o foaie de parcurs spre aderarea la NATO.

„Dacă vrem o pace durabilă și vrem să fim credibili în fața Ucrainei, trebuie să o includem într-o arhitectură de securitate”, a mai spus Macron la GLOBSEC. Cum încă nu există unanimitate în NATO privind admiterea Ucrainei, președintele francez a lăsat de înțeles că ar exista o soluție de compromis: „Am putea crea ceva între garanțiile de securitate oferite Israelului și admiterea ca membru cu drepturi depline”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG