Linkuri accesibilitate

Numărătoarea voturilor continuă, iar rezultatele sunt încă indecise


Numărătoarea și verificarea voturilor continuă
Numărătoarea și verificarea voturilor continuă

Alegerile americane continuă să țină populația țării și a lumii cu sufletul la gură.

De unde miercuri se părea că fostul vicepreședinte Joseph Biden are calea către președinția oarecum asigurată, acum el rămâne, probabil, favorit – având mai multe opțiuni de a ajunge la 270 de delegați – dar incertitudinea a revenit.

Numărătoarea voturilor continuă iar rezultatele sunt încă indecise
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Varianta despre care vorbeam ieri – victorii ale lui Biden în Arizona și Nevada – este acum sub semnul întrebării, cel puțîn în Arizona. Traiectoria contradictorie a acestor rezultate fusese de altfel anticipată. Ea se manifestă diferit în funcție de maniera în care voturile sunt numărate, în diverse state. Două criterii sunt importante pe întreagă harta electorală. Contează dacă ce a rămas de numărat sunt voturi prin corespondență sau nu, primele favorizindu-i pe democrați care au optat mai mult, în unele cazuri, pentru această formulă. Al doilea criteriu este vot urban sau vot rural, primul înclinând către democrați, al doilea către republicani.

În Arizona, mai ales în regiunea Phoenix, președintele Trump vine din urmă, scorul va fi echilibrat, este imposibil de prognozat cine va câștiga. Dacă Biden pierde Arizona – ceea ce putem află azi sau mâine – o altă speranța a campaniei sale e Georgia, un stat din sud, care nu a mai votat pentru un democrat din 1992, când candidat era Bill Clinton. Acolo, Trump este în ușor avantaj, circa 20 de mii de voturi, dar acesta s-a redus simțitor și există posibilitatea unei surprize, dacă ultimele voturi numărate, în general din regiunea marii metropole Atlanta, înclină în proporție de 70-75% în favoarea lui Biden. Posibil, dar încă o dată, greu de anticipat, vom află probabil astăzi.

Dacă și acolo câștigă Trump, atunci revenim la statul care era preconizat să fie decisiv de la bun început – Pennsylvania. Acolo Trump a condus masiv și încă conduce cu circa 130 de mii de voturi, cu 80% din voturi numărate, dar cele rămase sînt din orașele și suburbiile Philadelphia și metropolei Pittsburgh, unde Biden obține până acum 80 pînă la 90% din sufragii. Dacă această tendința se menține, experți cred că acolo are Biden șansele cele mai mari să ajungă la 270 de delegați, adăugînd pe cei 20 alocați statului Pennsylvania.

La acesta situație se adaugă în ultimele 24 de ore, noi procese intentate de campania lui Trump, fiind greu de anticipat dacă acestea vor avea sau nu un efect asupra rezultatului final. Și – o ultima noutate, care dă de gândit – prezența din ce în ce mai numeroasă și pe alocuri agresivă a sprijinitorilor lui Trump care, impulsionați de mesajele președintelui că alegerile ar fi fraudate, cer ca numărătoarea în Arizona să fie continuată, iar in Pennsylvania și Georgia să fie oprită. Ce se întâmplă acum fusese anticipat, întârzierile cauzate de voturile prin corespondență și faptul că, în anumite state, depinzând de ordinea de numărare, valul inițial va fi republican și pe măsură ce voturi prin corespondență sunt numărate, Biden va recâștiga terenul.

Ziua de azi ar putea aduce clarificări, dar este încă neclar cine va deveni președintele Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG