Potrivit unui comunicat de presă emis de comisia pre-vetting pe 3 februarie, judecătorii Stanislav Sorbalo, Victor Sandu și Natalia Clevadî nu au promovat evaluarea. Aceștia au la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă își dau acordul pentru publicarea deciziilor comisiei. De asemenea, ei pot contesta deciziile la Curtea Supremă de Justiție, în termen de cinci zile.
Natalia Clevadî a fost singura dintre cei 23 de candidați pentru postul de membru în CSM care a refuzat să fie audiată public. Comisia a comunicat cu ea în formă scrisă.
Stanislav Sorbalo a fost audiat de comisie pe 1 decembrie. O parte semnificativă a interviului a fost dedicată circumstanțelor care au dus la demiterea lui Sorbalo. Acesta și-a apărat decizia din 2008 în privința percheziției la fostul său avocat, spunând că oamenii legii au folosit atunci mandatul pentru a percheziționa nu doar biroul avocatului, ci și oficiile unui ONG și ale unui SRL, amplasate în aceeași clădire, confiscând firmei și 2.000 de dolari, care nu au mai fost restituiți. Procurorii ar fi comis un abuz.
„De aici vine marea supărare în privința judecătorului Sorbalo, care le-a stricat anumite planuri”, a spus Sorbalo.
Audierea lui Victor Sandu a avut loc pe 16 decembrie. Printre altele, Sandu a spus comisiei că cineva a încercat în mod deliberat să-l discrediteze. Comisia a primit informații, potrivit cărora, procurora anticorupție, Nadejda Busuioc a emis o asigurare pentru mașina judecătorului. Sandu a confirmat că a cumpărat o mașină de la un prieten din copilărie, automobil care i-a aparținut anterior lui Busuioc, dar a precizat că după vânzare, procurora nu a mai avut de-a face cu mașina.
Curtea Supremă de Justiție urmează să anunțe pe 6 februarie decizia privind plângerea judecătorului Anatolie Țurcan împotriva deciziei comisiei pre-vetting. CSJ poată să respingă cererile lor sau va dispune reluarea procedurii de evaluare a candidaților. Alți doi judecători, Angela Bostan și Iurie Bejenaru, s-au adresat la Curtea Constituțională (CC). Examinarea sesizărilor lor la Curtea Supremă de Justiție a fost suspendată până la pronunțarea Curții Constituționale.
Pentru prima data în istoria Republicii Moldova, candidații pentru calitatea de membru al CSM trec printr-un proces de verificare a integrității. Este – potrivit autorităților – un prim pas spre curățarea sistemului justiției. Comisia specială de evaluare este alcătuită din trei experți naționali și trei - internaționali.
CSM este alcătuit din 12 membri. Șase sunt aleși de adunarea generală a judecătorilor, iar alți șase, reprezentanți ai profesiilor juridice, sunt aleși de parlament. Candidații non-judecători, de asemenea, sunt evaluați de comisia pre-vetting. La data de 3 februarie, din cei 12 candidați înscriși în concurs, rămăsese 9. Comisia ar trebui să verifice declarațiile lor de venit pentru ultimii 5 ani și apoi să înceapă audierile publice.