Linkuri accesibilitate

Numărul cazurilor de infecții respiratorii virale și gripă, în creștere | Peste 500 de victime ale infracțiunilor sexuale timp de un an


Săptămâna trecută au fost înregistrate 375 de cazuri de infecții respiratorii virale acute, dintre care 245 în rândul copiilor.
Săptămâna trecută au fost înregistrate 375 de cazuri de infecții respiratorii virale acute, dintre care 245 în rândul copiilor.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus marți, 30 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) împotriva ultimelor modificări la Codul electoral. Aceștia cer verificarea constituționalității părții a doua a articolului 184 din Codul electoral care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Comuniștii și socialiștii susțin că această prevedere este „ilegală”, conform unui comunicat. Adresarea a fost semnată de președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, și președintele PCRM, Vladimir Voronin.
  • Numărul cazurilor de infecții respiratorii virale și gripa crește în regiuni, informează Pro TV Chișinău. Potrivit medicilor, de cele mai multe ori sunt afectați copiii, iar părinții sunt îndemnați să apeleze la specialiști de la primele simptome. La Bălți, autoritățile locale au decis să revină la regimul de mască și termometrie la primărie. La Chișinău, cazurile de îmbolnăvire sunt într-o ușoară creștere, dar sunt de gravitate medie. Numărul infecțiilor respiratorii acute au crescut semnificativ la Bălți, afirmă specialiștii în sănătate. Săptămâna trecută au fost înregistrate 375 de cazuri de infecții respiratorii virale acute, dintre care 245 în rândul copiilor.
  • Vom face demersuri diplomatice și vom construi coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova, afirmă noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, citat de IPN. Potrivit vicepremierului, autoritățile de la Chișinău vor insista ca Rusia să-și retragă armata și munițiile din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentul asumat în timpul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. Popșoi spune că retragerea forțelor militare ruse și a echipamentelor stocate în regiunea transnistreană rămâne o prioritate pentru diplomația moldoveană.
  • Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) va finanța realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, transmite TV8. În acest context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a semnat în data de 30 ianuarie, împreună cu directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, un Acord de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții. Potrivit ministrului Spînu, studiul de prefezabilitate urmează să fie finalizat până în anul 2024, iar până la finalul anului 2025 va fi încheiat și studiul de fezabilitate.
  • Anul trecut, în Republica Moldova au avut loc 535 de infracțiuni sexuale: 282 de violuri și 242 de cazuri de violență sexuală. Din 535 de cazuri de infracțiuni sexuale, în 375 au fost vizați copii. Iar în alte 73 de cazuri, minorii au fost supuși abuzului sexual, informează Newsmaker.md cu trimitere la date oferite de Inspectoratului General al Poliției (IGP).
  • Fiecare a treia persoană a beneficiat de medicamente compensate în anul 2023, comunică Moldpres. din numărul total de beneficiari, peste 756 de mii au primit medicamente compensate, iar 77 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate - teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Cei mai mulți, aproape 480 de mii, au primit preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 125 mii – medicamente și dispozitive medicale contra diabetului zaharat. În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 167 de denumiri comune internaționale.

    Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este o știre Agora.md despre cum moldovenii ar putea face tranzacții fără numerar spre 36 de țări. Furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, ar putea deveni mai rapidă, transparentă, iar prețurile de tranzacție ar putea fi reduse de la 20-30 euro, la unu sau trei euro.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea Europei Libere despre președintele rus Vladimir Putin care și-a depus declarația de avere la Comisia Electorală Centrală din Rusia în vederea alegerilor prezidențiale de la 17 martie. Potrivit declarației citate de Interfax, el ar fi câștigat în ultimii șase ani 67 de milioane de ruble (echivalentul a 13 milioane de lei sau 700.000 de euro). La proprietăți, Putin a declarat un apartament de 77 de metri pătrați, un garaj la St. Petersburg și trei vehicule.
XS
SM
MD
LG