Linkuri accesibilitate

Germanii ies din Biserica Catolică, cu zecile de mii


Arhiepiscopul catolic Robert Zollitsch a fost acuzat într-un raport privind abuzurile sexuale comise de clerici în Germania de mușamalizare și încălcare a legii bisericești (AP Photo/Riccardo De Luca, File)
Arhiepiscopul catolic Robert Zollitsch a fost acuzat într-un raport privind abuzurile sexuale comise de clerici în Germania de mușamalizare și încălcare a legii bisericești (AP Photo/Riccardo De Luca, File)

Numărul persoanelor care abandonează Biserica Catolică din Germania să continue să fie ridicat și în 2023, după ce, anul trecut, jumătate de milion de catolici și-au părăsit biserica, ceea ce reprezintă un record, relevă un sondaj al agenției germane de știri DPA.

Sondajul a constatat că în unele regiuni, numărul celor care au părăsit bisericile catolică și protestantă a fost ușor mai mic decât în anii precedenți.

De pildă în Freiburg, o regiune din sud-vestul Germaniei zguduită de un scandal de abuzuri sexuale în care a fost implicat înaltul prelat german Robert Zollitsch, numărul celor care părăsesc biserica a scăzut, în ciuda controversei.

În aprilie, Zollitsch a fost acuzat într-un raport privind abuzurile sexuale comise de clerici în Germania că nu a raportat cazurile la Roma, în perioada în care a fost arhiepiscop de Freiburg. De asemenea, în raport se spune că Zollitsch a ascuns dosare, i-a transferat pe cei vinovați și a ignorat legea bisericească. Vaticanul a deschis o anchetă pentru a stabili dacă Zollitsch ar trebui să facă obiectul unor proceduri disciplinare.

DPA notează că anul trecut a fost greu pentru Biserica Catolică din Germania, care a trebuit să tranșeze problema plăților compensatorii pentru victimele abuzurilor din Köln și Traunstein, în Bavaria superioară. S-au adăugat și acuzațiile potrivit cărora cardinalul din Köln, Rainer Maria Woelki, a mințit în legătură cu ce știa despre cazurile de abuz și când a aflat despre ele. Woelki, care săptămâna aceasta a fost ținta unor percheziții ale poliției la proprietăți legate de biserică, inclusiv la propria sa reședință, neagă aceste afirmații.

„Biserica Catolică moare de o moarte dureroasă ”

Georg Bier, teolog și expert în drept canonic din Freiburg, a declarat pentru DPA că „cei care părăsesc biserica din cauza dezamăgirii față de evoluțiile actuale au avut suficiente motive să facă acest lucru în trecut”. Teologul a adăugat că „proporția celor care părăsesc biserica după ce au suferit o schimbare majoră în viață, cum ar fi mutarea din casa părintească sau intrarea în viața profesională, este din nou în creștere.”

Thomas Schüller, un avocat de drept canonic, a declarat, citat de ziarul Guardian, că biserica se va strădui să se refacă după consecințele acestor scandaluri. Însă „Biserica Catolică moare de o moarte dureroasă în văzul publicului”, este el de părere.

Biserica Catolică din Germania are 21 de milioane de membri, potrivit cifrelor din 2022, reprezentând 24,8% din populație. În 2022, Conferința Episcopală Catolică Germană (DBK) a raportat că 522.821 de catolici au părăsit biserica lor. Protestanții au înregistrat și ei 380 de mii de persoane care au părăsit biserica la nivel național, în aceeași perioadă.

Raportul privind cazurile de abuzuri din arhidieceza catolică din München și Freising, document care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale, a contribuit, probabil, la explozia numărului de persoane care părăsesc biserica - în special în Bavaria, cel mai religios land german.

În primăvara acestui an, când a fost prezentat raportul și cifrele crescuseră vertiginos. expertul în educație religioasă Ulrich Riege a declarat: „Pe de o parte, nu s-a schimbat nimic semnificativ care ar trebui să întrerupă semnificativ tendința abandonării bisericilor. (…) Pe de altă parte, nici nu s-a întâmplat ceva marcant - cum ar fi un nou raport referitor la un episcop proeminent - care să accentueze această tendință” „Mă aștept ca cifrele să rămână ridicate", a subliniat Riegel.

Toți germanii care își declară apartenența la confesiunile protestantă, catolică sau mozaică sunt înregistrați oficial ca atare la autoritățile locale. Ei trebuie să plătească Kirchensteuer sau Kultursteuer (impozit bisericesc sau impozit cultural), care ajunge la 8-9% din impozitul pe venitul unei persoane. Banii sunt reținuți din venitul lunar al acesteia de către agentul fiscal, care îl transmite confesiunii corespunzătoare.

Așadar, în urma acestui exod în masă bisericile pierd nu doar credincioșii, dar și banii acestora. Un credincios alocă Bisericii Catolice, în medie, 290 de euro anual, scrie cotidianul Handelsblatt. Protestanții dau 270 de euro. Bani pe care nu-i mai plătești, dacă părăsești Biserica. Dar pentru a face acest pas trebuie să urmezi un proces administrativ destul de complicat, cunoscut sub numele de Kirchenaustritt sau „retragerea din biserică”. Este o procedură mai degrabă birocratică: trebuie, în primul rând, să afli ce departament soluționează acest tip de cereri, trebuie să te duci în persoană cu un card de identitate valabil. Apoi trebuie să completezi niște formulare și să plătești o taxă administrativă de câteva zeci de euro, în funcție de land. Din luna următoare depunerii cererii, despărțirea de biserică devine oficială și banii nu mai sunt reținuți.

XS
SM
MD
LG