Linkuri accesibilitate

Numărul studenților a crescut, dar nu la specialitățile pedagogice. Economia și dreptul, în top


Admiterea la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”
Admiterea la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”

Ministerul Educației a prezentat rezultatele admiterii la facultate - cele mai multe locuri vacante cu finanțare de la bugetul de stat au rămas și în acest an la științele educației. Tendințele nu s-au schimbat, iar dreptul, economia și IT-ul sunt cele mai solicitate de tineri.

Datele preliminare după primul tur de admitere arată că au fost completate circa 76% din locurile bugetare la licență, iar numărul studenților înmatriculați este cu 15% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Au fost înmatriculați 13.040 studenți la licență (buget și contract), față de 11.388 în 2023.

Pentru admiterea din anul 2024, universitățile au avut, în total, 8694 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, dintre care 5299 - la licență, și 2869 - la master.

Circa un sfert din locurile cu finanțare de la buget au fost oferite specialităților pedagogice, doar că preferințele candidaților nu s-au schimbat. În pofida efortului autorităților din educație de a atrage tineri la pedagogie, facultățile de drept și economie sunt iarăși în top.

„Ne-am rămas 178 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, dintre care 148 sunt la Științele Educației. Cu siguranță, este mai bine decât anul trecut, când ne-au rămas peste 240 de locuri la buget. La fizică, matematică, biologie, științe ale mediului au fost mai puține cereri”, a spus Europei Libere secretară responsabilă de admitere la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Natalia Popa.

Admiterea online la Universitatea de Stat din Moldova
Admiterea online la Universitatea de Stat din Moldova

Și la Universitatea de Stat din Moldova „Științele Educației” nu s-au bucurat de mare succes. Prorectorul USM, Otilia Dandara, a spus că le-au rămas 128 de locuri la buget, la științele exacte: chimie, biologie, fizică și matematică.

„Este mai bine ca anul trecut, dar încă nu ne putem pronunța, candidații trebuie să aducă actele în original. După primul tur, aveam toate locurile ocupate, inclusiv la științele educației. Dar tinerii au ales ce le-a fost pe plac. Au rămas locuri neacoperite la buget - la matematică, chimie, biologie. Pe 20 august, după ce se va încheia al doilea tur de admitere, vom ști sigur câți studenți avem”, a precizat Otilia Dandara.

Doar Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a acoperit în totalitate numărul de locuri bugetare din primul tur al admiterii, au rămas disponibile doar locuri la contract, la mai multe specialități precum: farmacie, asistență medicală generală, optometrie și tehnologii în radiologie și imagistică.

După turul I, sunt disponibile locuri bugetare vacante și la Academia de Studii Economice din Moldova - 70 de locuri. La tehnologii informaționale și statistica economică – 51, și 19 - la tehnologii de fabricare.

La Universitatea Tehnică a Moldovei au rămas vacante 268 de locuri cu finanțare de la buget, aproape jumătate dintre acestea sunt la inginerie. La Academia „Ștefan cel Mare” – 43 de locuri la științe ale securității.

La instituțiile de învățământ superior din regiune, cele mai multe locuri finanțate de la buget au rămas vacante la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți: 138 – la licență, 73 – la studii de master, precum și la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul: 40 - la licență, 25 de locuri – la master.

După primul tur al admiterii la ciclul I - licență au fost ocupate circa 76% din numărul de locuri planificate la buget. În cazul studiilor de master - circa 85%.

Pentru turul II al admiterii, care urmează să se încheie pe 20 august, universitățile au scos la concurs 1206 de locuri bugetare la ciclul I - licență și 334 locuri bugetare la ciclul II – master.

Domeniile la care studenții mai pot să aplice sunt: științe ale educației, științe: chimice, biologice, fizice, matematică, științe agricole, științe ale mediului, inginerie și activități inginerești, tehnologii de fabricare și prelucrare, științe sociale, sport, servicii ale securității.

Anul acesta, admiterea la licență a avut loc online. Absolvenții pot depune actele la 16 universități, dintre care patru private.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG