Linkuri accesibilitate

O a treia doză de vaccin anti-Covid, recomandată persoanelor cu imunitate slăbită


Agenţia Americană a Medicamentului (FDA)

Persoanele al căror sistem imunitar este slăbit vor putea primi a treia doză de vaccin anti-Covid cu scopul de a le proteja contra bolii, a anunţat Agenţia Americană a Medicamentului (FDA). Autoritățile de reglementare americane susțin că persoanele care au suportat un transplant și cele cu sisteme imune grav slăbite pot obține o doză suplimentară de vaccinuri Pfizer sau Moderna COVID-19 pentru a le proteja mai bine pe măsură ce varianta Delta continuă să se răspândească. Alte câteva țări, printre care Franța și Israel, au făcut recomandări similare.

O a treia doză de vaccin anti-Covid, recomandată persoanelor cu imunitate slăbită
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

„Acțiunea de astăzi permite medicilor să crească imunitatea la anumite persoane imunocompromise care au nevoie de o protecție suplimentară împotriva COVID-19”, a spus dr. Janet Woodcock, care conduce Agenția Americana a Medicamentului.

Agenția a stabilit că primitorii de transplant și alții cu un nivel similar de imunitate compromisă pot primi o a treia doză de vaccinuri de la Pfizer și Moderna la cel puțin 28 de zile după ce au primit a doua doză. Agenția nu a vorbit despre ce se va întâmpla cu pacienții cu imunitate compromisă care au primit vaccinul Johnson & Johnson care are doză unică.

Anunțul vine pe măsură ce versiunea Delta considerată extrem de contagioasă a coronavirusului se răspândește rapid în Statele Unite, numărul de spitalizări și de decese ajungând la nivelurile din iarna trecută.

Important, decizia Agenției se aplică doar acestui grup cu risc ridicat, estimat a reprezenta nu mai mult de 3% din adulții americani. Anunțul nu înseamnă, scrie agenția AP, o recomandare pentru ca populația care nu este în această zonă de risc să primească o a treia doză de vaccin Moderna sau Pfizer.

Franța a încurajat încă din aprilie ca pacienții cu un sistem imunitar foarte slab – cei care au beneficiat de transplanturi, cei bolnavi de cancer – să primească a treia doză la patru săptămâni după a ce au primit-o pe a doua. Israelul și Germania au început să recomande și ele o a treia doză pentru acești pacienți și care au fost vaccinați cu două doze.

Oficialii din domeniul sănătății din Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape dacă și când imunitatea medie a oamenilor scade suficient pentru a fi nevoie de o noua doza pentru toată populația, dar pentru moment, scrie AP, vaccinurile continuă să ofere o protecție robustă pentru populația generală.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor este de așteptat să recomande în mod oficial măsuri suplimentare pentru anumite grupuri imun-compromise după o întâlnire de vineri a consilierilor săi externi.

Totul va fi foarte personalizat. Nu știm încă cui ar trebui să ii administrăm o a treia doza și cui nu...
Dr. Dorry Segev

„Totul va fi foarte personalizat”, a avertizat dr. Dorry Segev, chirurg de transplant de la Universitatea Johns Hopkins, care desfășoară un studiu major al Institutelor Naționale de Sănătate asupra situației pacienților care au beneficiat de transplanturi de organe. Pentru unii dintre ei, susține medicul, o a treia doză ar „crește răspunsul lor imunitar. Cu toate acestea, pentru unii oameni nu pare să funcționeze la fel. Nu știm încă cui ar trebui să ii administrăm o a treia doza și cui nu”.

Un studiu recent efectuat pe mai mult de 650 de beneficiari de transplanturi a scos la iveală că puțin peste jumătate dintre aceștia au obținut anticorpii care luptă împotriva virusurilor după două doze de vaccinuri Pfizer sau Moderna - așadar mai puțin decât la persoanele vaccinate și considerate sănătoase. Un alt studiu al persoanelor cu poliartrită reumatoidă și boli autoimune similare a constatat că numai cei care utilizează anumite medicamente au răspunsuri foarte slabe la vaccinurile anti-Covid.

Există puține date despre cât de bine funcționează o a treia doză și dacă aceasta cauzează probleme, cum ar fi un risc crescut de respingere a organelor. Miercuri, cercetătorii canadieni au anunțat că primitorii de transplanturi au mai multe șanse să aibă un nivel ridicat de anticorpi dacă primesc o a treia doză decât cei cărora li s-a administrat o injecție fictivă pentru comparație. Alte studii – pe un număr mai mic de pacienți – au descoperit în mod similar că unii beneficiari de transplant răspund la o a treia doză, în timp ce alții nu dezvolta numărul de anticorpi necesari pentru a se apăra nici după a treia doza de vaccin anti-Covid, scrie Associated Press.

Mai mult de 620.000 de persoane au murit în Statele Unite din cauza Covid-19, iar numărul de cazuri de infectare a crescut în ultimele luni din cauza răspândirii variantei Delta. Numărul total de cazuri de Covid în Statele Unite este de 36,5 milioane.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG