Linkuri accesibilitate

O consfătuire cu „forțele creatoare din republică”


Artistul emerit al URSS, I. Bogdesco (al doilea din dreapta) discută planurile de creație cu un grup de pictori. „Cultura Moldovei”, 21 Iunie 1964.
Artistul emerit al URSS, I. Bogdesco (al doilea din dreapta) discută planurile de creație cu un grup de pictori. „Cultura Moldovei”, 21 Iunie 1964.

La sfârșit de iunie 1964, ministrul culturii. P. Darienco, a convocat un grup de plasticieni pentru a discuta despre expozițiile de artă în curs de pregătire: „40 de ani ai RSSM”, „De strajă păcii”, „50 de ani de Putere Sovietică” și „100 de ani de la nașterea lui V.I. Lenin”.

Ministrul a subliniat că expozițiile preconizate vor fi un examen serios pentru „forțele creatoare din republică”. Plasticienii aveau datoria de a trata în lucrările lor o serie de teme de cea mai mare importanță. Ei trebuiau să vină în fața publicului cu pânze despre „nașterea și consolidarea statului sovietic”, despre „frumusețea și măreția ideilor comuniste”, despre „oamenii sovietici”. Darienco i-a chemat să depună toate eforturile pentru a crea opere de artă care să se ridice la înălțimea zilei.

La întâlnire au participat pictorii: E. Erșov, M. Grecu, F. Hămuraru, A. Șubin, V. Novik, V. Tufescu-Polyakova, V. Cubani, I. Bogdesco, I. Taburța ș. a. Ei au vorbit despre planurile lor de creație, au atras atenția asupra aspectului estetic al orașelor și satelor, au insistat asupra necesității de a patrona activitatea colectivelor de pictori amatori și a diverselor instituții cultural-educative.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG