Linkuri accesibilitate

Voluntari la Kuciurgan


Un grup de elevi ai Școlii tehnico-profesionale nr. 10 din Comrat. „Cultura Moldovei”, 24 mai 1964.
Un grup de elevi ai Școlii tehnico-profesionale nr. 10 din Comrat. „Cultura Moldovei”, 24 mai 1964.

Centrala electrică de stat de la Kuciurgan fusese declarată „construcție unională comsomolistă de șoc”.

Cu o sută de zile înainte de darea sa în exploatare, Comitetul Central al Uniuni Leniniste-Comuniste a Tineretului din Moldova a lansat un apel către tinerii entuziaști de a se înrola ca voluntari pe uriașul șantier de la Kuciurgan.

Intens propagată de activiștii komsomoliști în teritoriu, la chemare au răspuns „voluntarii” din mai multe localități.

Ca urmare, la 22 iunie 1964 la CC al Komsomolului s-au înmânat primele „foi de drum” unui grup de 200 de elevi din clasa a X-a și de la școlile profesional-tehnice din Chișinău. Alți 50 urmau să plece pe șantier direct din Tiraspol.

Mulți dintre aceștia deja aveau calificarea de zidar, tencuitor, lăcătuș, electrician sau sudor. Alții, dimpotrivă, abia dacă știau cum se ține mistria în mână. Indiferent de calificare, după cum li s-a promis, pe toți îi aștepta „o lună de muncă și odihnă sănătoasă” într-o atmosferă de „romantică komsomolistă”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG