Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a declarat nul procesul-verbal prin care Andrei Năstase, câștigătorul alegerilor nevalidate pentru postul de primar, a fost amendat pentru agitație electorală în ziua alegerilor, relatează Jurnal.md. Agitația electorală a fost și principalul motiv care a stat la baza anulării rezultatelor scrutinului local din capitală. Ce impact ar putea avea această sentință?
Atunci când au contestat rezultatele alegerilor locale pentru funcția de primar, socialiștii, ai căror candidat Ion Ceban a pierdut cursa, au cerut instanței de judecată să clarifice dacă agitația în ziua alegerilor și cea premergătoare scrutinului e o ilegalitate. În paralel, socialiștii au cerut poliţiei să-l penalizeze contravențional pe Năstase pentru această pretinsă încălcare. Atât justiţia, cât şi poliţia le-au dat dreptate atunci socialiştilor. Poliţia i-a aplicat o amendă de 1200 de lei pentru agitaţie electorală în ziua alegerilor. Iar instanţele de judecată, în baza aceluiași temei, au decis să invalideze scrutinul local, chiar dacă agitaţia electorală nu constituie motiv de anulare a alegerilor, spun juriştii.
La trei luni după refuzul Curţii Supreme de Justiție din Chișinău de a examina cererea lui Andrei Năstase de revizuire a deciziei prin care a refuzat să valideze alegerile, vine această decizia a Judecătoriei Centru, publicată azi în presă, care infirmă, aparent, că Năstase a făcut agitaţie electorală şi anulează amenda ce i-a fost aplicată de poliţie şi pe care Năstase a contestat-o.
Avocatul Dumitru Pavel, care apără în instanță interesele primarului ales Andrei Năstase, ne-a spus că decizia judecătoriei poate fi contestată de poliție în termen de 15 zile. Lucru pe care nu-l exclude. Dacă însă decizia va intra în vigoare, atunci în baza acesteia se va încerca din nou revizuire cauzei de invalidare a alegerilor, spune avocatul.
„În R. Moldova există doar răspundere contravențională pentru fapta care i se impută lui Andrei Năstase şi nicidecum alt tip de răspundere. Or instanțele noastre au apreciat că pentru această pretinsă faptă trebuie aplicată sancțiunea de anulare a alegerilor, ceea ce este o ilegalitate. Astăzi unica sancţiune care putea fi aplicată lui Andrei Năstase în acea zi a fost anulată.”
Juristul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice numeşte această situaţie o aberaţie politico-juridică în care decizii ale instanţelor, pur şi simplu, se contrazic.
„Odată având anulat actul primar prin care a fost constat faptul că domnul Năstase a comis o contravenţie şi a făcut agitaţie electorală şi acest document a fost declarat nul, ceea ce este foarte important, atunci trebuie evident ca instanţele judecătoreşti să-şi revizuiască hotărârile prin care au fost invalidate alegerile din mun. Chişinău. În mod logic, trebuie toate hotărârile judecătoreşti să fie anulate, să fie adoptată o nouă hotărâre prin care să fie validate alegerile locale. Cum va fi pusă în executare această hotărâre îmi e foarte greu să explic.”
Ion Guzun nu exclude că e o încercare a politicului şi a justiţiei de a corecta o gafă ce a stârnit multiple critici, inclusiv din partea partenerilor externi, urmare a invalidării votului democratic.
„Posibil este unica şansă de a arăta că justiţia nu este chiar atât de politizată şi cumva să remedieze situaţia şi să minimalizeze discursul foarte dur al europenilor cu referire la invalidarea alegerilor.”
Reamintim că în iulie Uniunea Europeană a decis să suspende asistență macrofinanciară pentru R. Moldova ca urmare a invalidării rezultatelor alegerilor din Chișinău. Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini, afirma atunci că invalidarea alegerilor a fost netransparentă și că autoritățile moldovene trebuie să găsească o soluție la această situație inacceptabilă.