De la influența și puterea pe care i le aduceau milioanele, Dmitro Firtaș a ajuns în arest la domiciliu în Austria, unde așteaptă extrădarea spre SUA.
Decăzutul magnat ucrainean Firtaș ilustrează cel mai bine evoluția clasei de noi îmbogățiți din Ucraina în sfertul de secol care s-a scurs între căderea comunismului și manifestațiile de pe Maidan din 2013-2014 care au dus la fuga lui Ianukovici și la lentul proces de democratizare a Ucrainei.
Firtaș, un partener de afaceri al fostului șef al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, și-a adunat averea pe comerț cu gaz prin intermediul unei opace și inaccesibile gigantice companii rusești: Gazprom. Marți, însă, 25 iunie, un tribunal austriac a confirmat decizia de a-l extrăda spre SUA pentru corupție și dare de mită pe baza unei anchete începută în urmă cu șase ani. Extrădarea lui în SUA depinde acum doar de o decizie a ministrului austriac al justiției. Or, noul guvern al Austriei este mult mai puțin pro-putinist decât predecesorul, alianța dreptei cu dreapta extremă sub Sebastian Kurz.
În vârstă de 54 de ani, Firtaș, care e un fost pompier și care e bănuit și de strânse legături cu diferitele mafii din Ucraina, controlează aproape 70% din rețeaua de distribuire a gazului din vasta lui țară aflată în război cu Rusia. El rămâne foarte influent în Ucraina, deși se află în arest la domiciliu în Austria din 2014, din anul fugii lui Ianukovici și al ocupării Crimeei. Cei cinci ani în care Petro Poroșenko a fost la putere în Ucraina nu au schimbat mare lucru în relația dintre puterea politică și oligarhi. Situația s-ar putea schimba, dacă Firtaș ajunge în fața tribunalului în America.
Justiția americană îi reproșează mai întâi darea de mită pentru a vinde mari cantități de titan trustului Boeing.
Boeing nu este însă pusă în cauză, după ce firma a recunoscut că ar fi căutat să facă afaceri cu Firtaș, dar că niciun contract nu a fost semnat.
O telegramă diplomatică SUA din 2010, publicată de Wikileaks, îl citează pe Firtaș ca declarând că își datorează începutul ascensiunii legăturilor lui cu Semion Moghilevici, unul din cei mai mari șefi ai mafiei ucrainene, pus ulterior pe listele FBI.
Firtaș a dat lovitura cea mare atunci când s-a aliat, în 2004, cu Gazprom, pentru a importa gaz în Ucraina...
Firtaș a dat lovitura cea mare atunci când s-a aliat, în 2004, cu Gazprom, pentru a importa gaz în Ucraina. Lucrând cu Gazprom, Firtaș nu putea să nu fie în contact cu cercul intim al lui Putin, Gazprom fiind controlat de Kremlin. Partenerul rus al lui Firtaș este de altfel Arkadi Rotenberg, unul din cei mai apropiați prieteni și colaboratori ai lui Putin.
Firtaș a intrat în conflict cu Iulia Timoșenko, iar în 2010 l-a sprijinit cu succes pe rusofilul Ianukovici împotriva lui Timoșenko. Atunci l-a angajat și pe fostul șef al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort, recent condamnat în SUA. Manafort a fost condamnat la șapte ani și jumătate închisoare, printre altele și pentru că nu și-a declarat afacerile din Ucraina.
Firtaș a fost arestat în Austria, în 2014, la cererea FBI-ului, imediat după fuga lui Ianukovici în Ucraina. Deși fiind de atunci în arest la domiciliu, el a continuat să-și dirijeze imperiul comercial și mediatic în Ucraina, ceea ce a determinat justiția americană să ceară Austriei accelerarea extrădării lui.
Dacă va fi extrădat rapid, procesul lui ar putea începe exact înainte de prima vizită la Washington a noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski.
Firtaș și Rinat Ahmetov
Tribunalul din Nicosia a înghețat active în valoare de 820 milioane de dolari aparţinând oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov, dar procesul din Cipru afectează și interesele lui Dmitri Firtaș, a cărui companie DF Group trebuie să plătească societății Raga Establishment, petentă în cazul lui Ahmetov, 300 de milioane $, reprezentând cota asumată la finanţarea privatizării „Ukrtelecom“ în 2011.
Operatorul de stat de telefonie fixa „Ukrtelecom” a fost vândut grupului de investiții vienez Epic pentru suma de 1,3 miliarde de dolari. La acea vreme, Ahmetov și Firtaș au fost susținătorii politici ai fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.