Linkuri accesibilitate

România: o guvernare sub presiune permanentă


Premierul român Ludovic Orban (centru). 6 mai 2020
Premierul român Ludovic Orban (centru). 6 mai 2020

Amânarea alegerilor devine plauzibilă, pentru că actuala majoritate parlamentară are interes să mențină statu quo-ul și să nu slăbească presiunea asupra executivului.

Dincolo de gesticulația ostentativă și de retorica agresivă, Partidul social-democrat n-ar trebui, în mod normal, să dorească intrarea la guvernare. Țara traversează, ca multe alte state, o criză economică gravă, resursele sunt limitate și e riscant să faci promisiuni deșarte; pandemia nu s-a oprit, gestionarea ei e anevoioasă, fără certitudinea obținerii unor efecte imediate. Cu toate acestea, social-democrații continuă să-și încordeze mușchii, cu intenția vădită de a-și intimida adversarii.

Strategia constă, așadar, în a pune permanentă presiune pe guvern. Câteva teme sunt reluate insistent și ele vor fi, cu siguranță, utilizate și în campania electorală. E vorba, mai întâi, de mărirea pensiilor și alocațiilor pentru copii. Ținta absurdă pe care a stabilit-o PSD înainte de a pleca de la guvernare, mărirea pensiilor cu 40%, a devenit acum o capcană din care executivul liberal nu are cum să iasă. Pesediștii vor continua să-i întărâte pe pensionari și să-i acuze pe liberali că nu respectă legea, știind bine că o asemenea mărire ar duce în colaps finanțele țării. Alocațiile pentru copii sunt și ele un mijloc eficient de presiune și constituie, la fel ca pensiile, un teren foarte favorabil puseurilor demagogice.

A te folosi de copii ca să câștigi capital politic este reprobabil, dar Gabriela Firea pare decisă să încalce orice norme ale bunului simț pentru a-și păstra scaunul de primar...

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a oferit o mostră elocventă în acest sens când, la o conferință de presă, a citit niște scrisori primite, pretindea ea, de la copii care se plângeau că nu vor primi alocațiile dublate. A te folosi de copii ca să câștigi capital politic este reprobabil, dar Gabriela Firea pare decisă să încalce orice norme ale bunului simț pentru a-și păstra scaunul de primar.

Sunt și alte subiecte prin care guvernul este ținut sub presiune. Spre exemplu, e somat să precizeze de pe acum condițiile în care se va desfășura deschiderea școlilor deși nimeni nu poate avansa o proiecție cu grad mare de certitudine în ce privește evoluția pandemiei. În fine, măsurile de restricție impuse de guvern sunt tot timpul contestate sau bagatelizate, cu ajutorul neprecupețit al unor televiziuni aservite. În fapt, cetățenii sunt îndemnați, implicit, să nu se păzească și să minimalizeze, sau chiar să nege, epidemia de coronavirus.

Și ca să nu fie surprize, majoritatea parlamentară – PSD și aliații – a votat o lege prin care data alegerilor este stabilită de parlament, și nu de guvern ca până acum. Legea poate fi un redutabil instrument de șantaj și, totodată, un pretext pentru a trage de timp. Amânarea alegerilor devine plauzibilă, pentru că actuala majoritate parlamentară are interes să mențină statu quo-ul și să nu slăbească presiunea asupra executivului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG