Linkuri accesibilitate

O jurnalistă din Belarus condamnată pentru protestele împotriva lui Lukașenko a fugit din țară


Jurnalista Aksana Kolb
Jurnalista Aksana Kolb

Cunoscuta jurnalistă Aksana Kolb din Belarus, condamnată în iunie la 30 de luni de închisoare într-o „închisoare deschisă” pentru că a participat la un miting neaprobat împotriva conducătorului autoritar belarus Alexandr Lukașenko, a fugit din Belarus.

La 8 august, editoarea săptămânalului independent Novîi Cias (Ora nouă), cu sediul la Minsk, a scris pe Facebook că se află în prezent într-o țară străină fără a o numi. „Nu am o casă acum. Dar am un vis mare - să stau în primul rând într-o sală mare de judecată în care vor fi judecați toți cei care ne-au privat de patrie și pe unii oameni de libertate”, a scris Kolb.

Un tribunal din Minsk a pronunțat sentința în procesul intentat lui Kolb pe 15 iunie, considerând că este vinovată de organizarea și pregătirea unor activități care au perturbat ordinea socială. Sentința lui Kolb este similară altora pronunțate în cadrul represiunii dure și, uneori, violente, ordonate împotriva disidenților, după ce Lukașenko și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din Belarus din august 2020. Opoziția din țară susține că alegerile au fost fraudate pentru a-i oferi lui Lukașenka un al șaselea mandat.

XS
SM
MD
LG