Linkuri accesibilitate

Obiecte zburătoare neidentificate în discursul public românesc


Piața Victoriei, București, 13 februarie 2018
Piața Victoriei, București, 13 februarie 2018

O modalitate de a deturna atenția oamenilor de la problemele cu adevărat importante.

În urmă cu cinci ani, la sfârșitul lunii iulie, ministrul apărării de atunci, Mircea Dușa (era guvernul Ponta), a declarat că cerul României este violat în permanență de obiecte zburătoare neidentificate și că aviația noastră face cu greu față acestor atacuri.

Anul acesta, în timpul Campionatului mondial de fotbal, când în Rusia era vreme frumoasă, numai bună pentru meciuri iar în România erau ploi torențiale și furtuni, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu a afirmat că Moscova a declanșat un atac meteorologic asupra țării noastre, dirijând aici norii, fulgerele și tunetele, pentru ca rușii să-și vadă liniștiți de fotbal.

Acum câteva zile Darius Vâlcov, personaj al cărui statul actual e greu de precizat, a venit cu o dezvăluire senzațională: în 2015 s-a încercat racolarea lui de către KGB. Vâlcov pare să nu știe că, de ceva vreme, KGB se numește FSB, dar acesta e un detaliu. Tot el a pretins că, aproximativ în aceeași perioadă, i s-a propus – nici mai mult, nici mai puțin – postul de vicepreședinte al Băncii Mondiale. Să notăm că Vâlcov este actualmente consilier al prim-ministrului României și că, după toate aparențele, exercită în guvern o influență mult mai mare decât aceea a unui simplu consilier. A, să nu uit: Vîlcov a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani de închisoare pentru luare de mită.

Alaltăieri, la un post de televiziune, președintele social-democrat Liviu Dragnea a făcut o mărturisire nu numai senzațională dar și zguduitoare: patru asasini plătiți au încercat să-l omoare în aprilie anul trecut. Cei patru au descins la un mare hotel din București unde au stat trei săptămâni. Nereușind să-l ucidă, au plecat. Se pare, ne spune neînfricatul nostru bărbat politic, că erau în solda unui personaj detestabil din Occident, celebru om de afaceri, a cărui unică preocupare în momentul de față este eliminarea, prin orice mijloace, a politicianului român.

Aceste declarații au un punct comun: au fost făcute în zile toride de vară. Căldura, s-ar zice, are efecte perverse și declanșează nebănuite resurse de imaginație. Să sperăm că cercetătorii vor studia într-o efectele încălzirii globale asupra politicienilor PSD.

Dar putem căuta și altă explicație, mai aproape de realitate: astfel de trăsnăi sunt o modalitate de a deturna atenția oamenilor de la problemele cu adevărat importante. Acum, când noi așteptăm o analiză serioasă a abuzurilor jandarmeriei din ziua de 10 august, dl Dragnea ne servește un scenariu de film polițist prost. Să fie, oare, electoratul partidului atât de naiv încât să se lase păcălit de astfel de manipulări grosolane ?

Previous Next

XS
SM
MD
LG