Linkuri accesibilitate

Occidentul se teme de instabilitate după ce Rusia și-a suspendat participarea la tratatul nuclear


În discursul său privind starea națiunii, rostit la Moscova pe 21 februarie, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia.
În discursul său privind starea națiunii, rostit la Moscova pe 21 februarie, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia.

Rusia și-a suspendat participarea la Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (New START), sporind îngrijorările legate de securitatea globală în timpul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (New START), ultimul acord de armament nuclear rămas în vigoare cu Statele Unite, sporind și mai mult îngrijorările legate de securitatea globală în timpul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina.

În discursul său privind starea națiunii, rostit la Moscova pe 21 februarie, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia și, având în vedere situația, a decis ca Rusia să-și suspende participarea la tratat. El a adăugat că Rusia trebuie să fie pregătită să reia testele cu arme nucleare în cazul în care Statele Unite fac același lucru.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a declarat că „a ajuns la concluzia că Statele Unite au încălcat” tratatul, dar că, în ciuda suspendării, partea rusă se va menține sub cele mai înalte limite specificate în tratat privind numărul de focoase nucleare pe care le-ar putea desfășura.

La 21 februarie, Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care să aprobe suspendarea tratatului New START, iar președintele camerei inferioare a Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat că deputații îl vor dezbate „imediat”, pe 22 februarie, înainte de a-l trimite camerei superioare, Consiliul Federației, pentru votul final.

Tratatul din 2010 restricționează fiecare națiune la 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate și 700 de rachete balistice intercontinentale și bombardiere strategice funcționale. Testarea armelor nucleare a fost interzisă încă din perioada Războiului Rece.

Țările occidentale reacționează

La sfârșitul lunii trecute, Statele Unite au acuzat Rusia că nu și-a respectat obligația prevăzută de acordul New START de a permite activitățile de inspecție pe teritoriul său, după ce Moscova ar fi amânat noile discuții privind inspecțiile prevăzute pentru luna noiembrie a anului trecut.

Washingtonul și aliații săi occidentali au reacționat de îndată la anunțul suspendării tratatului. Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la Atena, le-a spus reporterilor că o astfel de mișcare este „profund nefericită și iresponsabilă”. „Vom urmări cu atenție ce va face, de fapt, Rusia. Ne vom asigura, desigur, că suntem pregătiți corespunzător pentru a garanta securitatea țării noastre și a aliaților noștri”, a adăugat el, precizând și că Washingtonul este gata să reia negocierile cu Moscova.

Discuțiile dintre Moscova și Washington privind noul tratat START erau programate pentru luna noiembrie a anului trecut, dar au fost anulate în ultimul moment.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat dezamăgirea față de anunțul Rusiei, spunând că regretă această decizie pe care speră că Kremlinul o va reconsidera. „În ultimii ani, Rusia a încălcat și a renunțat la acorduri-cheie de control al armamentului”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles. „Prin decizia de astăzi privind New START, întreaga arhitectură de control al armelor a fost distrusă”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a declarat: „Sperăm că Putin își va reconsidera decizia pripită de a suspenda participarea Rusiei la tratatul New START. Controlul armelor este vital pentru securitatea planetei noastre”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Franței a declarat, de asemenea, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că regretă decizia Rusiei.

Ce este New START?

New START, care a fost prelungit cu cinci ani în 2021, nu stabilește doar limitarea dimensiunii focoaselor nucleare și a vectorilor de transport ai Rusiei și Americii. De asemenea, el prevede un set strict definit de inspecții în care fiecare parte poate călători în țara celeilalte și poate folosi balize luminiscente, camere de luat vederi și alte echipamente pentru a controla și verifica respectarea tratatului.

An de an, în țările semnatare vin 18 inspecții la fața locului. Cele două țări fac schimb de informații referitoare la, de pildă, numărul de focoase nucleare sau la unitățile de transport desfășurate - submarine, vehicule și bombardiere strategice. Ele fac schimb de date telemetrice și se anunță în momentul lansării unui test.

Putin și alți oficiali ruși, în special fostul președinte Dmitri Medvedev, au lansat amenințări voalate legate de posibilitatea utilizării armamentului nuclear în războiul din Ucraina.

Aceste amenințări au fost formulate ambiguu, astfel încât să poată fi negate ulterior, ținând Occidentul în suspans cu privire la intențiile Moscovei. Dar, deși oficialii americani spun că nu se înregistrează niciun semn care să indice pregătiri pentru utilizarea armelor nucleare, iar analiștii subliniază că orice astfel de utilizare ar fi extrem de riscantă pentru Rusia, puțini sunt cei din Occident care exclud în totalitate posibilitatea.

Jon Wolfsthal, asistent special pentru afaceri de securitate națională în timpul președintelui Barack Obama, a declarat că, deși Statele Unite au încă „mult mai multe” arme nucleare decât au nevoie pentru a-i descuraja pe ruși să le folosească pe ale lor, ar putea urma „vremuri grele pentru stabilitate și control nuclear”.

„Statele Unite au, în continuare, o capacitate extinsă de a monitoriza forțele nucleare rusești, chiar și fără ca tratatul să fie în vigoare. Dar anularea acordurilor crește incertitudinea și riscului de neînțelegere, sporește percepția amenințării și impulsionează accelerarea cursei înarmărilor”, scria el pe Twitter.

„Decizia lui Putin este politică, nu militară. El vrea să dea motive de îngrijorare aliaților NATO și să alimenteze temerile față de un război mai extins, deoarece pierde în Ucraina. Nu înseamnă că trebuie să mușcăm momeala, dar coordonarea aliaților este mai importantă ca niciodată”, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG