Linkuri accesibilitate

Oficial al Băncii Centrale afgane: Talibanii ar trebui să primească acces limitat la rezervele țării


La Kabul, populația face cozi interminabile pentru a scoate bani din bancă, 1 septembrie 2021

Un membru de rang înalt al consiliului de administrație al băncii centrale a Afganistanului a declarat pentru Reuters că Trezoreria SUA și Fondul Monetar Internațional ar trebui să ia măsuri pentru a oferi guvernului taliban acces limitat la rezervele țării, pe fondul temerilor de un dezastru economic.

Shah Mehrabi, profesor de economie la Colegiul Montgomery din Maryland și membru al consiliului de administrație al băncii din 2002, a declarat pentru Reuters într-un interviu telefonic din 1 septembrie că Afganistanul se confruntă cu o „criză economică și umanitară inevitabilă” dacă rezervele sale internaționale, estimate la aproape 10 miliarde de dolari, rămân înghețat de administrația președintelui Joe Biden. „Dacă comunitatea internațională dorește să prevină un colaps economic, o modalitate ar fi să permită Afganistanului să obțină acces limitat și monitorizat la rezervele sale", a spus el, menționând că face declarația ca membru al consiliului de administrație al băncii centrale, nu ca reprezentant al talibanilor, care controlează acum aproape toată țara.

Kabul 2021: evacuările din Afganistan se înscriu într-o lungă tradiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:30 0:00

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului rapid, în august. Statele Unite și aliații lor au evacuat peste 123.000 de străini și afgani vulnerabili din țară înainte de data limită de 31 august pentru retragerea trupelor străine din țară, la două decenii după invazia condusă de americani, în 2001. Mehrabi a mai declarat că Statele Unite ar trebui să permită noului guvern afgan să acceseze o sumă limitată din bani în fiecare lună. Plățile, probabil între 100 și 125 milioane dolari la început, ar fi monitorizate de un auditor independent, a adăugat el. La 31 august, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu o „catastrofă umanitară” care amenință Afganistanul, cerând țărilor lumii să ofere fonduri de urgență pentru țara distrusă de război.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG