Linkuri accesibilitate

Oficial: Ungaria părăsește Banca Internațională de Investiții


Mihály Varga, ministrul de finanțe, în cadrul unei conferințe de presă, 21 iunie 2021.
Mihály Varga, ministrul de finanțe, în cadrul unei conferințe de presă, 21 iunie 2021.

La scurt timp după ce în presă a apărut informația că Ungaria vrea să părăsească Banca Internațională de Investiții, Ministerul Economiei a confirmat știrea. Potrivit justificării oficiale, funcționarea băncii și-a pierdut sensul ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA.

Szabad Europa a relatat și despre anunțul făcut miercuri după-amiază de ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, potrivit căruia cei trei lideri ai Băncii Internaționale de Investiții din Budapesta și instituția însăși au fost adăugați pe lista oficială a persoanelor supuse sancțiunilor americane, care se află deja pe site-ul Departamentului Trezoreriei SUA. Pe listă mai figurează fostul președinte al Băncii, Nikolaj Kosov, vicepreședintele ungar Imre Laszlóczki și Georgy Potapov, vicepreședintele consiliului guvernatorilor instituției ruse.

Sancțiunea a fost extinsă la Banca Internațională de Investiții și la conducătorii acesteia pentru a-i împiedica pe ruși să aibă acces la rețeaua financiară internațională, a declarat miercuri ambasadorul american David Pressman în cadrul conferinței de presă de la Budapesta. Potrivit acestuia, prezența băncii susținute de ruși în Ungaria amenință securitatea și suveranitatea maghiarilor și a aliaților lor.

Într-un comunicat, Ministerul Economiei informează acum că guvernul a discutat situația și a constatat că funcționarea băncii și-a pierdut sensul ca urmare a sancțiunilor americane impuse.

„Din acest motiv, guvernul recheamă persoanele care dețin funcții în cadrul Băncii Internaționale de Investiții și care au fost delegate de statul ungar, precum și retragerea din organizația financiară internațională.”

Din 2019, Statele Unite au atras în mod repetat atenția guvernului ungar asupra pericolului pe care îl reprezintă Banca Internațională de Investiții. Potrivit ambasadorului american la Budapesta, guvernul american a împărtășit în mod regulat informații cu guvernul ungar despre pericolele pe care le prezintă instituția financiară, avertizând, de exemplu, asupra rușilor cu pașapoarte diplomatice care pot opera liber într-o țară membră NATO sau aliată.

Dintre foștii acționari europeni ai băncii, Slovacia și Cehia au ieșit mai devreme din cauza agresiunii rusești din Ucraina, România își va înceta calitatea de membru al băncii pe 9 iunie, iar Bulgaria își va înceta calitatea de membru în august, lucru care a fost notificat oficial anterior. Din anunțul Ministerului Economiei nu reiese clar dacă sediul central al Băncii va rămâne la Budapesta.

XS
SM
MD
LG