Unul din membrii independenți ai recent înființatei Comisii de anchetă ONU pentru Ucraina spune că investigatorii au găsit dovezi de crime de război, inclusiv abuzuri sexuale contra copiilor, în timpul invaziei ruse din Ucraina, „vasta majoritate” a acestor crime fiind comise de militarii ruși.
Jasminka Jumhur, unul din cei trei membri ai Comisiei ONU și Avocata Poporului din Bosnia Herțegovina, cu mai mult de trei decenii de experiență în domeniile justiției, drepturilor omului și relațiilor internaționale, a spus pe 23 ianuarie într-un interviu pentru Serviciul balcanic al Europei Libere că în Ucraina au fost descoperite o gamă „foarte largă” de crime.
„Când vorbim despre copii, ei au fost răniți sau uciși cu arme de foc. Au fost molestați sexual. Am înregistrat încălcarea drepturilor copiilor plasați în cămine pentru copii abandonați”, a spus Jumhur, adăugând că membrii Comisiei ONU au primit informații despre copii ucraineni trimiși în Rusia, în ciuda faptului că „în multe cazuri” părinții lor biologici se aflau încă în Ucraina.
Uniunea Europeană și mai multe organizații neguvernamentale au acuzat Rusia de violare a drepturilor omului, între care aplicarea torturii, abuzuri, viol, și alte forme de violență, precum și atacuri contra infrastructurii civile și energetice de la începerea invaziei Kremlinului în Ucraina în februarie 2022.
În ciuda dovezilor din ce în ce mai multe, Moscova a negat vehement acuzațiile și a solicitat organismelor internaționale să ancheteze crimele despre care spune că au fost comise contra prizonierilor de război din Ucraina.
Kievul a spus că va pedepsi astfel de fapte comise de trupele ucrainene, dar susține că numărul acestui tip de incidente este unul mic.
Jasminka Jumhur a mai spus Europei Libere că Comisia de anchetă ONU pentru Ucraina a găsit dovezi că „pe teritoriul Ucrainei au fost comise crime de război și încălcări ale drepturilor omului și ale legislației umanitare internaționale, dar forțele ruse se fac vinovate de vasta majoritate a încălcărilor identificate”.
Organizația Națiunilor Unite a înființat Comisia de anchetă pentru Ucraina, care are trei membri, în martie 2022. Comisia e condusă de norvegianul Erik Mose, fostul președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Ruanda și fost judecător în Curtea Supremă a Norvegiei. Al treilea membru al Comisiei este columbianul Paolo de Greiff, expert în chestiuni de justiție internațională.
Jumhur spune că Comisia urmează să-și prezinte raportul în martie, la terminarea mandatului său, și că toate informațiile din el vor fi „rezultatul direct al activității de pe teren a Comisiei, cu confirmări din alte surse”.
Cu toate acestea, ea a notat că membrii Comisiei, care s-au concentrat inițial pe patru regiuni ale Ucrainei, nu au avut acces la anumite regiuni ale acestei țări.
„Deseori am avut acces limitat la anumite teritorii, în special când vorbim de Donețk și Luhansk. Comisia nu a avut oportunitatea de a-i vizita și vorbi cu oameni care trăiesc acolo”, a spus Jasminka Jumhur, adăugând că membrii Comisiei au cules informații și din alte țării.
Articol scris de Dzenana Karabegovic, șefa biroului Europei Libere de la Sarajevo. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.