Linkuri accesibilitate

Olanda: mobilizare împotriva victoriei extremei drepte în alegeri


Demonstrație de protest împotriva victoriei în alegeri a partidului extremist de dreapta PVV, la Utrecht, Olanda, 23 noiembrie 2023. (Fotp: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP)
Demonstrație de protest împotriva victoriei în alegeri a partidului extremist de dreapta PVV, la Utrecht, Olanda, 23 noiembrie 2023. (Fotp: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP)

Mii de oameni au demonstrat în Olanda împotriva rasismului, xenofobiei și islamofobiei, în urma victoriei în alegerile de miercuri a partidului antimigraționist și anti-islamist PVV, condus de Geert Wilders.

La Amsterdam, în piața centrală a orașului vechi, Dam, un miting care fusese organizat inițial în sprijinul civililor palestinieni s-a transformat joi seară într-o demonstrație împotriva lui Wilders.

Politicianul populist de dreapta, în vârstă de 70 de ani, a atacat mereu în cei 20 de ani, de când e parlamentar, Islamul, iar partidul său are în programul politic interzicerea moscheilor și a Coranului, cuprinzând propoziția: „Vrem mai puțin Islam în Olanda”.

Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Wilders a câștigat 37 din cele 150 de mandate din camera inferioară a legislativului olandez după o campanie în care a promis, mai ales, limitarea imigrației.

Nu este limpede însă dacă Wilders va putea face o coaliție de guvernare, întrucât multe din ideile lui radicale, cum ar fi ieșirea țării din UE, nu sunt împărtășite de alte formațiuni parlamentare.

Îngrijorări musulmane

Victoria lui Wilders a fost primită cu îngrijorare de comunitatea musulmană din Olanda și în primul rând de marocani, care alcătuiesc unul din grupurile etnice cele mai numeroase, fiind adesea ținta atacurilor verbale ale politicienilor de dreapta.

În trecut, Wilders i-a numit pe marocani „jeg”, a comparat Coranul cu cartea lui Hitler, Mein Kampf și a primit amenințări cu moartea după ce a propus organizarea unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

Wilders a câștigat alegerile de miercuri mai ales în localitățile mai mici, în vreme ce în marile orașe oamenii au votat mai ales cu alianța de centru-stânga condusă de fostul comisar european Frans Timmermans.

Nu sunteți singuri!

La Utrecht, unde Wilders a pierdut, 1000 de oameni au demonstrat joi seară la chemarea unor partide de stânga împotriva PVV și islamofobiei în fața primăriei orașului, scandând „Nu sunteți singuri”în sprijinul minorităților care se simt amenințate. Musulmanii alcătuiesc cam 5% din populația de 18 milioane de oameni a Olandei.

Wilders o dă cotită

„Rezultatul alegerilor este șocant pentru musulmanii olandezi. Nu ne-am așteptat la asemenea succes pentru un partid al cărui program este împotriva principiilor fundamentale ale statului de drept”, a spus Muhsin Koktas, de la organizația musulmană CMO, citat de Reuters.

În primele declarații după victoria în alegeri, Wilders a spus cât de mult vrea să fie premier, după două decenii când s-a apropiat, doar, de putere, și a încercat să schimbe tonul aspru din campanie. El a spus joi că vrea să fie premierul tuturor olandezilor, indiferent de religie, orientare sexuală, culoare sau gen. „Când ești premier, ai alt rol decât atunci când ai fost în opoziție” – a spus Wilders.

Mai mulți olandezi musulmani intervievați de presă după victoria șocantă a lui Wilders au mărturisit, fără să-și dea numele, că au votat cu PVV, chiar dacă teoretic acesta îi urăște, pentru că au încredere că va face ceva să-i scape de sărăcie și de prețurile mari. Ei cred că nu merită luate prea în serios declarațiile radicale ale lui Wilders despre Islam.

Presa publică, în pericol?

Victoria lui Wilders a fost deplânsă și de jurnaliștii din Olanda, care se tem că el își va pune în aplicare amenințările din trecut la adresa presei.

Asociația Olandeză a Jurnaliștilor (NVJ) a spus într-o declarație de presă, joi, că este îngrijorată de posibilul impact al victoriei extremiștilor de dreapta asupra libertății cuvântului.

Secretarul general NVJ Thomas Bruning a amintit că Wilders a făcut declarații „alarmante” despre ziariști, numindu-i în 2021 „gunoaie sociale” și că PVV dorește să elimine finanțarea radioului și televiziunii publice cu banii contribuabililor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG