Linkuri accesibilitate

Oleg Serebrian: Nu vedem un pericol real în regiunea transnistreană, codul roșu de alertă este exagerat


Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spune că, pentru moment, nu există un pericol de implicare militară a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina, în ciuda incidentelor violente din 25-27 aprilie în stânga Nistrului.

Oleg Serebrian: Nu am fost avertizați despre iminența implicării R. Moldova într-un conflict militar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:27 0:00

Serebrian a făcut declarația în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie, o coproducție a Europei Libere și postul public de televiziune.

Autoritățile transnistrene spun că, pe 25 aprilie, sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol a fost deteriorat într-un atac, pe 26 aprilie antene de radio din satul Maiac au fost distruse de explozii, iar pe 27 aprilie s-a tras lângă satul Cobasna, la granița cu Ucraina, unde se află un mare depozit de muniții din epoca sovietică, păzit de militari ruși.

După producerea incidentelor armate, președinta Maia Sandu a spus la Chișinău că ele sunt rezultatul unor tensiuni între grupări cu opinii diferite din regiune, în timp ce Tiraspolul a arătat spre Ucraina.

„Cred că teza exprimată de dna președintă este cel mai apropiată de adevăr și este rezultat al analizelor care s-au făcut la noi”, a spus Serebrian în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie.

Vicepremierul afirmă că, deși în regiune sunt puncte de vedere atât pro cât și contra războiului, în general o mare parte a societății „nu-și dorește” confruntarea.

„De altfel, acest punct de vedere a fost exprimat de mai multe ori chiar de cei care dețin puterea de facto în regiunea transnistreană”, a mai spus Serebrian, care este negociator-șef din partea Chișinăului cu Tiraspolul.

„Nu am simțit că există un interes pentru implicarea în acest război. Ar fi o mare problemă pentru economia regiunii, pentru securitatea ei și cred că toți își dau seama despre capacitatea militară limitată a acestei regiuni pentru amplitudinea războiului din Ucraina”, a mai spus Serebrian.

El s-a declarat totodată mulțumit că incidentele s-au soldat cu pagube materiale minore, dar a regretat „efectul psihologic” produs asupra cetățenilor.

Ca urmare a exploziilor, care au trezit îngrijorare atât în exterior, cât și la Chișinău și Tiraspol, administrația regiunii a declarat cod roșu de pericol de terorism, baricadând drumuri de acces în mai multe orașe, o măsură criticată ca fiind „excesivă” de Biroul politice de reintegrare de la Chișinău.

„Ceea ce ne-a îngrijorat e o problemă de restricționare a libertății de circulație prin așa numitul cod roșu, care este supărător pentru că noi nu vedem în momentul de față motive să credem că există un pericol real”, a mai spus Serebrian.

XS
SM
MD
LG