Linkuri accesibilitate

Olesea Stamate: După alegerile anticipate trebuie aplicate măsuri mai dure de reformă a justiției


Olesea Stamate, consilieră prezidențială pe probleme de drept
Olesea Stamate, consilieră prezidențială pe probleme de drept

Președinta Moldovei, Maia Sandu, se află la Strasbourg, unde le-a comunicat oficialilor Consiliului Europei pașii următori pentru depășirea crizei politice, primind la rândul său asigurări de sprijin pentru agenda de combatere a corupției.

Liliana Barbăroșie i-a cerut detalii despre vizită consilierei care o însoțește, Olesea Stamate.

Olesea Stamate: După alegerile anticipate trebuie aplicate măsuri mai dure de reformă a justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:51 0:00
Link direct

Olesea Stamate: „Este vorba de o ocazie pentru semnarea Planului de acțiuni pentru următorii patru ani între Republica Moldova și Consiliul Europei. În mod tradițional, acest plan se semnează în țara-gazdă, adică în Republica Moldova și cu participarea reprezentanților Consiliului Europei, dar, ținând cont de situație și de condițiile pandemice, a fost luată decizia să participe dna președintă aici la semnare și la prezentarea Planului de acțiuni în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Eu înțeleg corect că e doar o coincidență faptul că vizita e după pronunțarea Curții Constituționale de la Chișinău în problema crizei moldovene?

Olesea Stamate: „Această vizită a fost planificată înainte, cu mult timp înainte de hotărârea Curții Constituționale, deci nu are nicio legătură cu această hotărâre.”

Europa Liberă: Totuși se discută și despre asta. Am văzut clar asta din comunicările care s-au făcut de la Strasbourg. Socialiștii refuză să accepte acasă dizolvarea parlamentului, nu recunosc nici decizia Curții Constituționale, au încercat la un moment dat să implice și Consiliul Europei în calitate de mediator în această dispută. Oficialii cu care s-a întâlnit dna Sandu au o părere despre acest lucru?

Olesea Stamate: „Nu a fost expusă o opinie din partea reprezentanților Consiliului Europei și organismelor acestuia în această privință la întrevederile care au avut loc. Din partea noastră noi am explicat evenimentele care au avut loc la Chișinău în ultima perioadă, factologic, pentru ca oficialii de aici să aibă o înțelegere din prima sursă a lucrurilor care au avut loc și au loc la Chișinău.”

Europa Liberă: Vă cer o estimare acum a Dvs. – aplicarea deciziei Curții Constituționale e sau nu e sub semnul întrebării în circumstanțele în care partidul cu cea mai mare fracțiune parlamentară refuză să accepte?

Olesea Stamate: „Din punctul meu de vedere și ținând cont de prevederile legislației în vigoare, în Republica Moldova această hotărâre nu poate fi pusă în niciun mod sub semnul întrebării și nici acele amenințări cu privire la acordarea unui vot de neîncredere și solicitarea demisiei judecătorilor Curții Constituționale nu au absolut nici un substrat juridic.”

Europa Liberă: Cu ce agendă concretă de combatere a corupției a mers dna președintă la Strasbourg? Poate ați putea să ne dați detalii, ce anume se discută?

Olesea Stamate: „Dna președintă a transmis colegilor de la Consiliul Europei și organismelor acestuia mesajul că imediat din momentul în care va fi posibil ca o majoritate parlamentară cu intenția clară de a reforma justiția să fie aleasă în parlament, respectiv, cel mai probabil, în urma alegerilor parlamentare anticipate va fi nevoie de anumite măsuri mai dure în reformarea justiției și una dintre aceste măsuri este și acea evaluare extraordinară a sectorului justiției despre care discutăm din 2019 încoace.”

Europa Liberă: Repere temporale în general există? Are echipa președintei niște repere temporale când ar putea să se întâmple asta?

Olesea Stamate: „În funcție de când vom avea un parlament funcțional care poate să adopte o asemenea lege. Dacă asta se întâmplă până la sfârșitul anului, înseamnă că evaluarea ar putea să înceapă imediat de la începutul anului 2022, cu formarea misiunii internaționale de monitorizare, care ulterior să formeze comisia de evaluare etc. Deci, primele rezultate ale acestei evaluări ar trebui să fie vizibile deja la sfârșitul anului următor - mijlocul anului 2023.”

Europa Liberă: Într-un comunicat difuzat de la Strasbourg de echipa președintei am văzut că dna Sandu a vorbit despre nevoia mare de sprijin din partea Consiliului Europei, probabil s-a referit la această intenție anume. În cel fel ar putea Consiliul Europei sprijini Republica Moldova în această chestiune?

Olesea Stamate: „Dacă e să ne referim la evaluarea externă, în primul rând este vorba de expertiza tehnică, deci de coordonarea cu acele organe specializate ale Consiliului Europei a unui proiect de lege care să corespundă standardelor pe care le impune Consiliul Europei și aici ne referim, în primul rând, la Comisia de la Veneția, vizavi de cerințele cu privire la independența judecătorilor. Acesta este primul și cred că cel mai important aspect pe care îl așteptăm de la Consiliul Europei drept suport – o asistență, o expertiză a proiectului de lege, eventual cu sugestiile de îmbunătățire și racordare la standardele la care Consiliul Europei ține de atâția ani de zile, astfel încât să ne asigurăm că acest proces este unul conform standardelor internaționale, este unul corect, este unul eficient, transparent, astfel încât să avem de partea noastră nu doar instituțiile internaționale, dar și încrederea actorilor din sectorul justiției, fiindcă aceștia, văzând că aplicăm la standarde internaționale și ne asigurăm că ceea ce vrem să facem noi corespunde cu aceste standarde internaționale, presupun că vor avea o opinie mai caldă vizavi de acest proces care desigur că nu poate fi unul foarte simplu.”

Europa Liberă: Reticențe sau scepticism există și de ce este legat dacă există?

Nu trebuie să existe dubii... că se intervine abuziv în independența sistemului justiției

Olesea Stamate: „Noi ca și parte care aplică la acest instrument trebuie să fim conștienți de faptul că la acest exercițiu se aplică o dată, nu este un exercițiu care poate fi replicat ori de câte ori credem noi că este necesar sau ori de câte ori se schimbă guvernarea, deci este un mecanism totuși extraordinar. Asta este unu la mână și doi la mână: este un mecanism în care trebuie să fie într-atât de asigurată imparțialitatea și corectitudinea acestui mecanism care să nu ridice unele dubii vizavi de faptul că acest proces este cumva influențat politic, că se intervine cumva abuziv în independența sistemului justiției. Deci, atât timp cât aceste două elemente sunt clare și sunt elaborate în acest proiect de lege care va fi propus spre expertiză, cred că celelalte aspecte, bine, evident el trebuie să corespundă cu cadrul constituțional al Republicii Moldova în cazul în care nu implică modificări ale Constituției și, dacă sunt aceste criterii întrunite, nu cred că vom întâmpina alte dificultăți.”

XS
SM
MD
LG