Linkuri accesibilitate

Varianta Omicron tinde să devină dominantă iar doza „booster” un privilegiu


Autoritățile sanitare din Danemarca și Norvegia prezic că varianta Omicron va deveni varianta dominantă a noului coronavis încă în această săptămână în ambele țări, depășind varianta Delta – cea care a fost tulpina dominantă pe tot globul.

În Marea Britanie, ministrul Sănătății a anunțat că Omicron va deveni la Londra varianta dominantă în următoarele 48 de ore. „Nici o variantă a COVID-19 nu s-a răspândit atât de repede”, a constatat ministrul Sănătății, Sajid Javid în parlament. Totodată, premierul Boris Johnson a anunțat primul deces cauzat de Omicron, fiind și primul deces confirmat la nivel global din cauza tulpinii care se răspândește rapid.

În Statele Unite, numărul de noi infecții a crescut cu peste 40% de la sărbătoarea de Ziua Recunoștinței, acum aproape două săptămâni, când oamenii s-au reunit în familie și cu prietenii.

Potrivit experților, pentru a combate eficient noua tulpina Omicroneste recomandat al treilea vaccin, doza de „supra-rapel” sau „booster”, administrată la câteva luni de la vaccinarea cu schema completă.

Danemarca a anunțat luni că toate persoanele de peste 40 de ani se pot înscrie acum pentru a treia doza. Marea Britanie oferă de asemenea doza „booster” pentru toate persoanele de peste 18 ani.

Datele internaționale arată însă că administrarea acestei a treia doze riscă să fie privilegiul țărilor bogate sau cu venituri medii pe cap de locuitor.

În Statele Unite, până duminică, 12 decembrie, fuseseră administrate 54 de milioane de doze „booster”. În comparație, în toate țările cu venituri mici din lume, fusese administrate numai 64 de milioane de doze, potrivit Our World in Data.

Din cele peste 360 de milioane de doze „booster” administrate în întreaga lume, aproape toate au fost în țări cu venituri mari și cu venituri medii superioare.

Sub 8 milioane au fost administrate în țările cu venituri medii inferioare, în timp ce numărul administrat în țările cu venituri mici este aproape zero.

În R. Moldova, administrarea dozei „booster” a fost lansată de Ministerul Sănătății pe 29 noiembrie, 2021. Sunt eligibili „angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale” se arată în decizia Ministerului sănătății.

XS
SM
MD
LG