Linkuri accesibilitate

Operațiunile speciale ucrainene din Rusia stârnesc îngrijorare la Washington


Kremlinul atacat cu drone
Kremlinul atacat cu drone

Oficialități americane arată că atacul cu drone împotriva Kremlinului, la începutul acestei luni ar fi fost orchestrat de una dintre unitățile militare sau de securitate ucrainiene, făcând parte din acțiunile sub acoperire împotriva unor obiective din Rusia, care irită administrația Biden.

Servicii de informații americane nu știu care unitate a efectuat atacul și nici dacă președintele Zelenski sau consilieri ai săi apropiați au știut, unele dintre oficialități crezând însă că președintele Ucrainei nu a fost informat.

Operațiunile speciale ucrainene din Rusia stârnesc îngrijorare la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Această evaluare inițială se bazează pe comunicații interceptate în care oficialități ruse învinuiesc Ucraina, pe baza unor investigații interne și altele în care oficialități ucrainene cred că țara lor a fost răspunzătoare pentru atacul de la 3 mai în care două drone au provocat pagube minore. Serviciile americane arată că nu dispun de informații din care să rezulte că guvernul ucrainean ar fi autorizat acțiunea.

Atacul pare să facă parte dintr-o serie de acțiuni împotriva unor obiective din Rusia care nemulțumesc Statele Unite, cel mai mare furnizor de arme și echipamente militare pentru Ucraina. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să învinuiască oficialități americane pentru astfel de acțiuni, ceea ce ar putea antrena extinderea războiului.

Servicii de informații americane vorbesc despre o serie de unități ucrainene, făcând parte dintr-un sistem relativ descentralizat și neclar, capabile să efectueze operațiuni limitate, în afara sau în interiorul Rusiei, fie utilizând personal propriu fie prin parteneri pe care-i controlează. Unele dintre aceste misiuni par să fi fost efectuate fără știința sau cu o contribuție minoră din partea lui Zelenski.

În afară de atacul cu drone, oficialități americane cred că ucraineni ar fi fost implicați în asasinarea fiicei unui proeminent naționalist rus, uciderea unui blogger pro-rus și o serie de atacuri împotriva unor localități ruse din apropierea frontierea cu Ucraina. Oficialități americane cred și că atacul împotriva conductelor Nord Stream – care transportau gaze din Rusia către Europa – are la origine militanți pro-ucraineni, cu legături cu guvernul de la Kiev, dar acestea sunt tot evaluări preliminare. Deși atacul cu drone din mai a produs pagube minore, el a transmis un mesaj cu privire la vulnerabilitatea Kremlinului, de natură să pună sub semnul întrebării imaginea de forță pe care Putin încearcă să o proiecteze.

XS
SM
MD
LG