Linkuri accesibilitate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi și aliații săi, anchetați pentru „extremism”


Aleksei Navalnîi, în sala de judecată, februarie 2021
Aleksei Navalnîi, în sala de judecată, februarie 2021

Procurorii ruși au anunțat astăzi lansarea unei noi anchete de „extremism” împotriva liderului opoziției ruse și critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, și principalilor săi aliați. Comitetul de anchetă, care se ocupă de crimele majore din Rusia, a emis o declarație în care arată că, din 2014, Navalnăi „a creat o rețea extremistă și a dirijat-o” cu scopul „de a schimba bazele sistemului constituțional din Federația Rusă”.

Anchetatorii au spus că Navalnîi și colaboratorii lui apropiați, Leonid Volkov și Ivan Jdanov, sunt suspectați că ar fi condus o „rețea extremistă”, în timp ce Liubov Sobol și alți colaboratori sunt acuzați că au luat parte la aceste acțiuni. În declarația lor, anchetatorii i-au acuzat pe Navalnîi și pe susținătorii lui că au creat o serie de conturi de socializare și site-ul web al FBK „pentru a promova activitatea infracțională”. „Activitățile ilegale ale rețelei extremiste au avut drept scop discreditarea autorităților de stat și a politicilor acestora”, mai susține Comitetul de anchetă.

Navalnîi a fost reținut în ianuarie, iar rețeaua sa națională de birouri politice și Fundația Anticorupție (FBK) au fost ulterior declarate „extremiste” și interzise. În ultimele luni, Navalnîi, cel mai vocal critic intern al președintelui Vladimir Putin, și colaboratorii săi au fost vizați de numeroase investigații. Navalnîi și susținătorii săi descriu campania împotriva lor drept răzbunarea Kremlinului pentru criticile pe care le aud regimului de la Moscova.

Dacă ar fi condamnați în baza acestei ultime anchete, Navalnîi, Volkov și Jdanov ar putea fi condamnați de la șase până la 10 ani de închisoare, în timp ce Sobol și ceilalți ar putea fi condamnați de la doi până la șase ani după gratii.

Majoritatea colaboratorilor celor mai importanți ai lui Navalnîi, inclusiv Volkov și Jdanov, au fugit din Rusia. Navalnîi este în închisoare ispășind o pedeapsa de doi ani și jumătate într-un caz considerat de el, de Occident și de organizații pentru apărarea drepturilor omului – drept motivat politic.

XS
SM
MD
LG