Linkuri accesibilitate

„Opt falsuri din discursul lui Igor Dodon” (Agora.md)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Agora.md publică opt falsuri din discursul lui Igor Dodon în care acesta a atacat-o dur pe oponenta sa din turul doi Maia Sandu. Unul din falsuri este că Sandu fiind ministră a educaţiei a închis peste 200 de şcoli. Jurnaliştii de la agora precizează că optimizarea școlilor a fost începută până la venirea Maiei Sandu la Minister, iar pe durata mandatului liderei PAS au fost închise 82 de şcoli, mai puţine decât în anii precedenţi. O altă afirmaţie falsă a lui Dodon este cea că vârsta de pensionare a fost majorată de guvernele în care a fost Maia Sandu. De fapt, se precizează în articol, reforma pensiilor a fost propusă de Guvernul condus de Pavel Filip, din componența căruia Maia Sandu nu a făcut parte niciodată. Un alt fals lansat de Igor Dodon este că oponenta sa ar fi participat la marşuri LGBT, ceea ce nu corespunde realităţii. Despre celelalte neadevăruri lansate de Dodon şi contraargumentele jurnaliștilor le găsiţi pe agora.md.

Newsmaker.md relatează că rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale vor depinde în mare parte de decizia lui Renato Usatîi, clasat în primul tur pe locul trei cu aproape 17 la sută, de a susţine unul din cei doi oponenţi – Maia Sandu şi Igor Dodon. Experții nu exclud nici o variantă, nici alta, dar și o eventuală dezbinare a electoratului lui Usatîi. În același timp, în opinia lor, susținerea din partea Violetei Ivanov l-ar putea costa scump pe Igor Dodon. „Usatîi este intriga electorală principală a turului doi. Toată campania sa a fost „anti-Dodon” și acum ar fi logic să-și unească eforturile cu Sandu”, consideră comentatoarea Stela Jantuan. Analistul politic Corneliu Ciurea admite că Renato Usatîi îi va oferi sprijin Maiei Sandu, dar unei părți a electoratului lui îi va fi greu să accepte acest lucru. Ciurea nu exclude că Usatîi va purta negocieri și cu Igor Dodon. Cei doi experţi nu se încumetă deocamdată să prezică cine va câștiga în turul doi. „Obiectivul Maiei Sandu nu este chiar atât de dificil – ea trebuie pur și simplu să-și păstreze electoratul și, poate, să-l extindă puțin. Iar Dodon trebuie să-și convingă concurenții de pe stânga să-l susțină”, precizează Corneliu Ciurea.

Analistul politic Ion Tăbîrţă, citat de ipn.md, pune la îndoială că electoratul lui Renato Usatîi va merge concertat către Maia Sandu. „Profilul electoratului lui este diferit și, chiar dacă este un vot anti-Dodon, nu este cert că acesta se va transforma într-un vot pro Sandu”, precizează Ion Tăbârță. El mai crede că în cel de-al doilea tur de scrutin, guvernarea va folosi mai mult pârghiile administrative şi va aplica schema cu votanții transnistreni. „În turul doi, Igor Dodon va avea o campanie de atac, agresivă în raport cu Maia Sandu, opoziție, chiar și cu partenerii de dezvoltare”, mai afirmă Ion Tabîrţă. După părerea analistului activismul diasporei și o mobilizare a electoratului din ţară vor fi decisive în turul doi.

Un alt comentator citat tot de ipn.md Mihai Mogîldea consideră că pentru a obține victoria în turul doi, Maia Sandu va avea nevoie de votul simpatizanților lui Renato Usatîi, parte din care ar putea migra spre lidera PAS, pentru un vot de protest împotriva lui Igor Dodon, şi nu neapărat unul de susținere a Maiei Sandu. Mihai Mogîldea crede că rata de participare la vot în turul al doilea va fi mai mare. „Experiențele scrutinelor anterioare arată că în cel de-al doilea tur crește participarea votanților cu viziuni pro-europene și crește interesul acestora pentru a susține un candidat pro-european sau pentru a-și exprima un vot de protest pentru contracandidat”, afirmă expertul. El anticipează şi un număr mai mare de votanţi în diasporă.

Ziarulnational.md preia o analiză semnată de analistul politic român Sorin Ioniţă pentru contributors.ro. „Victoria de etapă a Maiei Sandu… dacă va fi confirmată în turul doi, nu va fi de fapt decât amânarea cu patru ani a victoriei din 2016, care i-a fost furată prin fraudă electorală masivă la Nistru”, notează analistul. După părerea lui, două ar fi surprizele primului tur. „Cea mai mică e că preşedintele Dodon şi partidul lui socialist, altfel o mașinărie bine organizată la rele, s-au dovedit mult mai puţin abili decât vechiul oligarh Plahotniuc în a cumpăra voturi de la liderii din Transnistria… Nici susținerea Rusiei n-a contat la mare lucru”. Cea mai mare surpriză a scrutinului este, potrivit lui Ioniţă, scorul peste aşteptări al lui Renato Usatîi, al cărui profil controversat analistul îl descrie amplu în articol. „Marea întrebare pentru turul II este unde se va duce electoratul lui Usatîi”, conchide Sorin Ioniţă.

Ziarulnational.md mai publică un articol de opinie semnat de Boris Nedelciuc despre lecţiile primului tur de scrutin şi ce urmează în turul doi. Una din constatările autorului este că victoria Maiei Sandu în primul tur nu ar trebui să bucure prea tare întrucât diferența de scor între ea şi Igor Dodon este foarte mică, iar scorul acumulat de ceilalți candidați de dreapta e prea modest pentru a fi suficient în turul doi. În schimb, scorurile obținute de figuranții locurilor trei şi patru Renato Usatîi şi Violeta Ivanov pot întoarce scorul în favoarea lui Igor Dodon, întrucât cei doi, deşi au avut o campanie anti-Dodon rămân a fi exponenţii unor partide rusofile, notează autorul. În opinia lui Boris Nedelciuc, în turul doi trebuie contracarate, prin toate mijloacele, fraudele electorale, în special transportarea alegătorilor din stânga Nistrului. Totodată trebuie menținut activismul diasporei şi mobilizat electoratul din ţară care, din varii motive, nu s-a prezentat la urne în primul tur.

TV8.md informează că moldovenii din Danemarca cer deschiderea unei secții de votare suplimentare pentru turul doi al alegerilor președințiale. Ei susţin că mulţi alegători nu au reușit să își exercite dreptul la vot pentru că în primul tur a fost deschisă doar o secție de vot la Copenhaga. „Din punct de vedere geografic decizia deschiderii doar a unei secții de vot în Danemarca, presupune cheltuieli mari pentru cei ce nu locuiesc în Copenhaga”, se arată în demersul diasporei. O altă problemă potrivit Asociației Moldovenilor din Danemarca ar fi pandemia: „Copenhaga este considerat «oraș roșu» în termeni pandemici, și autoritățile daneze încurajează evitarea călătoriilor în orașele unde riscul de infectare este mai mare”, se mai precizează în demers.

Numărul secțiilor de votare nu poate fi modificat, a precizat preşedintele CEC, Dorin Cimil Ziarului de Gardă. „În conformitate cu prevederile Codului Electoral, al doilea tur de scrutin va fi organizat în aceleași condiții, cu același număr de secții de votare care au fost deschise în primul tur de scrutin, însă poate fi suplinit numărul membrilor din cadrul secțiilor de votare din străinătate.”, a explicat oficialul. Tototdată ar putea fi modificate adresele unor secţii de votare. „În adresa CEC au parvenit deja cinci solicitări în acest sens, însă o hotărâre cu privire la aceste solicitări urmează a fi luată de către Consiuliul Electoral de Circumscripție Chișinău”, a precizat Cimil. „Nu cred ca este posibil acest lucru, dar se examinează posibilitatea de suplinire cu cabine de vot secțiile de votare și probabil va fi decis și acest aspect”, mai afirmă președintele CEC.

Ziarul de Gardă mai publică un infografic care ilustrează cât i-a costat un vot pe concurenții la prezidențiale, raportând suma cheltuielilor electorale din rapoartele financiare prezentate CEC la numărul de voturi obținute în primul tur de scrutin. Cel mai scump a fost votul lui Andrei Năstase peste 50 de lei. Urmează votul lui Renato Usatîi, candidat cu cele mai mari cheltuieli în campanie, care a investit 49 de lei în fiecare vot. Cei mai puțini bani i-a cheltuit în campanie Dorin Chirtoacă care a obținut şi cele mai puține voturi din partea cetățenilor. Învingătoarea primului tur de scrutin, Maia Sandu a cheltuit peste 5 lei pentru un vot, iar contracandidatul ei, Igor Dodon peste 6 lei.

XS
SM
MD
LG