Linkuri accesibilitate

Organizatorii protestului din 26 august se pregătesc să înnopteze în piaţă


Protestul opoziţiei extraparlamentare din faţa parlamentului. 5 iulie 2018
Protestul opoziţiei extraparlamentare din faţa parlamentului. 5 iulie 2018

Partidelor de opoziţie li s-au alăturat reprezentanţi ai comunitaţii „Adoptă un vot” creată de moldoveni din diaspora şi ai grupului civic OccupayGuguţă

Opoziția și-a invitat simpatizanții să aducă alimente și corturi la mitingul antiguvernamental plănuit duminică în capitală, așa încât să rămână în Piața Marii Adunări Naționale toată noaptea, până de Ziua Independenței marcată luni. Apelul lansat astăzi survine la o zi după ce Guvernul Filip a declarat nelucrătoare toată săptămâna viitoare. Opoziția crede că vacanța a fost anunțată ca oamenii să plece din Chișinău și să nu vină la miting, dar nu renunță la planuri.​

Mișcarea ACUM se pregătește de protestul din 26 august
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

După două amânări, protestul pe care-l organizează duminică Mișcarea de Rezistență Națională ACUM a fost autorizat de Primăria municipiului Chişinău, care a dat însă prioritate altor două manifestaţii programate în aceeaşi zi, tot în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Este vorba despre un protest al automobiliştilor pentru ieftinirea carburanţilor şi despre o acţiune socială planificată de Asociaţia Salvgardare condusă de Maia Laguta. Automobiliştii şi Maia Laguta ar fi cerut primii autorizări pentru a protesta. Primăria a convocat azi o şedinţă, a treia la număr, în care a cerut, dar fără succes, organizatorilor celor trei proteste să ajungă la un consens. Aceştia nu au acceptat să renunţe la manifestaţii, să cedeze sau să delimiteze perimetrul din piaţă şi au acuzat primăria că ar face jocul uneia din tabere. Reproş respins de şeful direcţie asistenţă juridică, Valeriu Bogdan:

„Primăria este în dezacord că acum i se aduc aceste acuzații. Primăria doar aplică prevederile legii cu privire la întruniri. Având în vedere că nu ați ajuns la un numitor comun, vă sugerăm ca în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe data de 26 august să ajungeți la un consens astfel încât manifestările să aibă loc pașnic. Vă dau asigurări că împreună cu reprezentanții MAI vom asigura această bună desfășurare a întrunirilor.”

Funcţionarul primăriei a precizat însă că de buna desfăşurare a protestelor se fac responsabili organizatorii. Automobiliștii şi Maia Laguta au pus la îndoială că această suprapunere de întruniri ar putea decurge fără incidente. Iar reprezentanţii Mişcării de Rezistenţă ACUM şi-au reiterat intenţia de a protesta paşnic. Ei au îndemnat azi oamenii, la o conferinţă de presă, să vină într-un număr cât mai mare la protest, să aibă cu ei corturi pentru a înnopta eventual în centrul capitalei şi pentru a serba împreună pe 27 august, Ziua Independenţei în piaţa, acolo unde guvernul vrea să organizeze un concert.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunţat că guvernarea ar fi contractat firme de transport pentru a împiedica oamenii să ajungă duminică la Chişinău...

„Ziua Independenței e un eveniment istoric ce categoric nu poate fi privatizat de guvernarea coruptă și anti-populară, de un regim care în ultima perioadă se ascunde după garduri de sârmă ghimpată înșirate în PMAN și nu permite în mod ilegal accesul cetățenilor. 27 august este sărbătoarea poporului, și nu a uzurpatorului!”, a spus liderul PPDA, Andrei Năstase, şi a rugat locuitorii municipiului să ajute cu alimente și apă protestatarii care vor rămâne peste noapte. Năstase a mai anunţat că guvernarea ar fi contractat firme de transport pentru a împiedica oamenii să ajungă duminică la Chişinău.

Mişcării protestare i s-au alăturat reprezentanţi ai comunitaţii „Adoptă un vot” creată de moldoveni din diaspora. Ei au lansat pe reţele sociale campania „Adoptă un protestatar” care îşi propune să faciliteze venirea la protest a celor din afara capitalei, a spus Elena Drăgălin, stabilită în SUA:

Elena Drăgălin
Elena Drăgălin

„Puteţi să oferiţi cazare sau transport persoanelor care au nevoie aici, în Chişinău, şi din republică şi la fel să solicitaţi ajutorul cetăţenilor care pot să ofere aceste servicii. Neapărat se vor găsi resurse care vă vor ajuta să ajungeţi la protest ca să ne cereţi ţara înapoi.”

Şi grupul civic OccupayGuguţă care protestează non-stop împotriva demolării cafenelei Guguţă a spus că se alătură protestului antiguvernamental din 26 august. Vlada Ciobanu a afirmat că grupul va constitui două coloane de protestatari, numite coloane ale cetăţenilor:

Vlada Ciobanu
Vlada Ciobanu

„Noi nu credem că acest protest este al partidelor politice. Este protestul celor care sunt nemulțumiți de această guvernare nelegitimă, o minoritate coruptă care fură din contul cetăţenilor. Credem că la acest protest trebuie să vină cât mai multe coloane distinctive. Să fie o coloană a diasporei, coloana pedagogilor, medicilor sau a studenţilor cu pancarde sau semne distinctive. Să arătăm cu nu este un protest omogen şi că suntem împreună şi nemulţumiţi dincolo de vârsta pe care o avem, limba ce o vorbim sau opţiunile politice.”

Fruntaşii celor trei partide de opoziţie PAS, PPDA şi PLDM, care fac parte din Mişcarea de rezistenţă ACUM, au dat asigurări că protestul va fi fără simbolurile partidelor.

Înainte de manifestaţia de duminică pe care organizatorii au numit-o „Ziua Libertăţii”, Mişcarea de rezistenţă ACUM a organizat proteste de repetiţie în mai multe localităţi din ţară. În majoritatea din ele aceştia au fost huiduiți de simpatizanți ai puterii, care au organizat contramanifestații.

Previous Next

XS
SM
MD
LG