Linkuri accesibilitate

„Orice alegere greşită va fi plătită mai târziu” (Cătălin Onofrei/Ziarul de Iași)


Revista presei de la București.

Se trage linie, cum-necum, peste prima etapă a crizei globale provocate de coronavirus. Într-un interviu acordat Andreei Pora pentru revista 22, profesorul de științe politice Ioan Stanomir vede totuși criza economică drept principalul prejudiciu adus României de pandemie. „Este ceva fără precedent ca gravitate pe timp de pace și este fără precedent din perspectiva consecințelor”, spune invitatul, care vorbește și despre apetitul statelor din lumea actuală de a „tunde” cu orice prilej din libertățile și drepturile oamenilor. Statele lumii pe care o cunoaștem ar avea „acest instinct al controlului, al reglementării și al interdicției”. Azi, Uniunea Europeană este condusă de o clasă politică mediocră, „iar această mediocritate, cu foarte rare excepții, spune Stanomir, iese la iveală în mod dramatic, în circumstanțe dramatice. Dacă predecesorii lor de calibrul lui De Gaulle, Adenauer sau Alcide de Gasperi s-ar fi speriat de comunism sau de național-socialism, sau de fascism, cum s-au speriat actualii lideri de coronavirus, Europa astăzi ar fi fost un continent totalitar”. Despre România nu poate spune mai bine : „ Avem nevoie să închidem România pentru a ne proteja, de fapt, împotriva inepției statului român, care, prin modul în care a gestionat treburile din spitale și din asistența socială, reprezintă principalul inamic al propriilor săi cetățeni”.

Dar cum ieșim din această primă etapă a pandemiei? Barbu Mateescu încearcă să răspundă în publicația online PressOne. „Ieșim din acest stadiu de debut mai nervoși”, din pricina izolării ; scârbiți de statistici, nemeritat de siguri de noi înșine, cu mai puțină încredere în știință, dar „cu o generație care și-a găsit vocea”, generația activă azi, cea care l-a dat jos pe Ceaușescu. Biserica Ortodoxă Română a ieșit din prima etapă cu identitatea „furată” și folosită pe Facebook de te miri cine. Va avea mult de muncă să-și repare imaginea, câtă vreme un arhiepiscop a reluat Învierea – întâmplare care va face multă vreme „deliciul concursurilor de trivia de-a lungul și de-a latul Europei” : „În ce an a înviat Iisus de două ori ?” etc

Mai vin și alegerile. Cele locale ar fi trebuit să aibă loc în zilele următoare, dar s-au amânat pentru toamnă, foarte aproape de cele parlamentare, ceea ce, constată Cătălin Onofrei, editorialistul Ziarului de Iași, obligă partidele să-și regândească strategiile. La locale, spune jurnalistul, „votul politic va fi mai apăsat decât altădată. Teribila moştenire social-economică a lui Dragnea coroborată cu pandemia de COVID-19 îi va face pe destui alegători mai atenţi la viziunea de ansamblu a partidelor”. „Orice alegere greşită va fi plătită mai târziu - aşa cum plătim azi jaful păstorit de hoardele de hoţi conduse de Ion Iliescu, cel ales cu 85% în 1990”. Alegerile locale din 2020 vor fi nu doar atipice, ci şi „cruciale pentru dezvoltarea diferitelor zone ale ţării. În condiţiile în care criza economică, anunţată de marii profeţi ai postmodernismului, chiar ne va lovi cu ferocitate în anii următori, nu doar puterea centrală, ci mai ales puterea locală va fi obligată să se încaiere, pe viaţă şi pe moarte, cu demonii sărăciei, infracţionalităţii şi extremismului”. (Cătălin Onofrei, ZDI)

XS
SM
MD
LG