Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: Masca, termometrul și cipurile


Noile reguli aplicate pe timpul stării de alertă (aparent ambigue sau interpretabile) au stârnit unele reacții negative pe care autoritățile încearcă să le țină sub control fie prin explicații, fie prin amenzi.

Circa 150 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii români în ultimele 24 de ore pentru nerespectarea Legii de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus, între care și refuzul purtării măștii în spații închise sau manifestările unor clienți ai unui supermarket din București, care s-au opus luării temperaturii și au devenit agresivi.

Dacă o persoană are peste 37,3 grade, potrivit legii nu este lăsată să intre în magazine și nici la locul de muncă. Specialiștii spun că această limită, care pare cumva luată aleatoriu, este logică fiindcă deși febra se instalează la 38 de grade, intervalul subfebril de 37,3-38 de grade indică prezența unei afecțiuni, dar nu neapărat COVID-19.

Diferite studii internaționale sugerează că măsurarea temperaturii cu un aparat care nu are contact cu pielea, așa cum se întâmplă cu cele care se folosesc acum la aeroport, în magazine sau la porțile companiilor, nu ar fi neapărat o operațiune eficientă: în primul rând pentru că boala se manifestă la aproximativ cinci zile de la infecție și în al doilea rând că măsurarea în sine cu aceste aparate nu dă rezultate fidele întotdeauna.

Secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat a precizat joi că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri", „nu face poze" şi „nu ia Codul Numeric Personal, numele sau adresa persoanei", ci afişează „doar" temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit. Aceste detalii au fost subliniate de oficialul român în contextual dezinformărilor și zvonurilor care au apărut atât în mediul virtual, cât și în realitatea imediată și care se bazează pe teorii ale conspirației.

Secretarul de stat Arafat a insistat că purtarea măștii și luarea temperaturii la intrarea în orice incintă sunt măsuri bune pentru evitarea riscului de infectare cu virusul Covid 19.

Potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de comunicare strategică, în România au fost înregistrate în ultimele 24 de ore încă 200 de persoane infectate și alte patru decedate. În total sunt 17 585 de bolnavi de coronavirus, peste 1100 de decese, 200 de persoane la terapie intensivă și 10 000 de oameni în carantină.

Atât președintele român, cât și premierul au evitat să prezinte strategii de viitor, explicând că relaxarea depinde mai departe de evoluția epidemiei. Totuși șeful guvernului, Ludovic Orban a avansat data de 1 iunie ca posibilă pentru deschiderea teraselor cafenelelor și restaurantelor, precum și pentru organizarea spectacolelor în aer liber.

XS
SM
MD
LG