Linkuri accesibilitate

Otrăvuri, patente, date telefonice - Legăturile oamenilor de știință ruși și spionajul militar


Spionajul militar al Rusiei a avut contacte apropiate cu șeful institutului de cercetare, care coordona oamenii de știință specializați în chimie și nanotehnologie, în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok a fostului spion Serghei Skripal, conform unor date telefonice obținute recent.

Patentele depuse și articolele științifice examinate de Europa Liberă și partenerii săi arată, între timp, că acești oameni de știință au lucrat ani de zile pentru a dezvolta noi metode de introducere a unor medicamente și tratamente în corpul uman, tehnici care pot avea o utiliziare potențială în armamentul chimic sau tentative de otrăvire.

Rezultatele anchetei derulate de serviciul rus al Europei Libere împreună cu Bellingcat, Der Spiegel și The Insider vin într-un moment în care statele occidentale sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să încalce prevederile Convenției privind Armamentul Chimic (1992) și de aceea ca Kremlinul să țintească disidenți și alți oponenți cu otrăvuri și toxine interzise.

Alexei Navalîi (stânga) și președintele rus Vladimir Putin
Alexei Navalîi (stânga) și președintele rus Vladimir Putin

Experți internaționali, inclusiv cei ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) sau cercetători britanici și germani, au identificat substanța denumită Noviciok, un compus chimic sovietic de uz militar, drept substanța folosită, în 2018, la otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale.

O nouă versiune a Noviciok a fost identificată drept substanța care aproape l-a ucis pe activistul anticorupție și politicianul rus Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi oponenți ai președintelui Vladimir Putin, când acesta se întorcea la Moscova, dintr-o călătorie în Siberia, în luna august.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar avea în posesie sau proces de dezvoltare orice armă chimică și spune că a respectat tratatul din 1992 prin distrugerea rezervelor sale considerabile de agenți neurotoxici, precum gazul sarin sau alte chimicale. În octombrie 2017, Putin a condus o ceremonie televizată în care, afirmă Moscova, ar fi fost distrusă ultima rezervă a țării.

Această investigație aduce dovezi contrare în plus.

Atacurile Noviciok

Pe 4 martie 2018, Skripal, care fusese condamnat cu 12 ani înainte pentru divulgarea de informații clasificate către spionajul britanic, dar a fost trimis la Londra într-un schimb de spioni din 2010, s-a îmbolnăvit grav brusc, când stătea pe o bancă dintr-un parc, nu departe de casa sa din Salisbury. Fiica sa, Iulia Skripal, care era cu el, s-a îmbolnăvit și ea.

Un documentar amănunțit găsiți AICI.

XS
SM
MD
LG