Linkuri accesibilitate

Deficit de motorină sau înțelegeri de cartel? Consiliul Concurenței și ANRE vor face verificări


Leova, 10 februarie 2022
Leova, 10 februarie 2022

Consiliul Concurenței va verifica dacă la comercializarea produselor petroliere există înțelegeri de tip cartel sau abuzuri de poziție dominantă și va interveni de îndată. Situația este monitorizată și de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a declarat pentru Europa Liberă unul dintre directorii ANRE, Eugen Carpov. Comisia pentru Situații Excepționale a trebuit să intervină deja, încă joia trecută, și să reglementeze prețurile en gros la motorină, după ce mai mulți fermieri au sesizat instituțiile statului că atunci când cumpără sute de tone li se oferă prețuri mai mari decât plafoanele maxime admise.

Deficit de motorină sau înțelegeri de cartel? Consiliul Concurenței și ANRE vor face verificări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

În prag de sezon agricol, fermierii s-au trezit zilele trecute că stațiile de alimentare fie refuzau să le vândă motorină, fie le-o vindeau cu câțiva lei mai scump decât proprietarilor de autoturisme. Așa a ieșit la iveală că prețul en gros nu era reglementat, fiind sesizată ANRE.

Petroliștii au explicat că scumpirea carburanților e unul dintre efectele războiului din Ucraina, inclusiv din cauza blocării coridoarelor de transport din est, întrucât 30% din motorină și gaz lichefiat veneau din Rusia, Belarus, Kazahstan. Aceste argumente sunt puțin convingătoare pentru majoritatea fermierilor, între care și Nicanor Buzovoi din Pârlița, Ungheni. Buzovoi are în o rezervă de 15 tone de motorină, dar îi trebuie 60 de tone pentru a începe sezonul agricol.

Dacă n-o să fie motorină și n-o să putem să cumpărăm, vor rămâne câmpurile neînsămânțate...
Nicanor Buzovoi, fermier din Pârlița, Ungheni

„Vine campania de semănat și dacă n-o să fie motorină și n-o să putem să cumpărăm, vor rămâne câmpurile neînsămânțate. Asta nu e glumă... Există organe abilitate și trebuie să clarifice. Să fie preț real. Sunt mai multe explicații, dar suntem la mâna petroliștilor”.

Directorul ANRE, Eugen Carpov, spune că autoritatea urmărește îndeaproape evoluțiile de pe piață. El amintește că o primă intervenție s-a produs joia trecută, când Comisia pentru Situații Excepționale a decis că motorina și benzina A95 nu se pot vinde mai scump decât plafonul maxim calculat zilnic, în funcție de cotațiile internaționale. În ceea ce privește nivelul general al prețurilor, Eugen Carpov afirmă că e vorba de consecința evoluțiilor pe piețele internaționale și că speră că este o situație trecătoare:

„Dar toate aceste situații sunt de scurtă durată, singulare și vreau să vă asigur că la ziua de astăzi atât importurile, cât și stocurile, în principiu, pe țară, corespund nivelului pentru ca să acopere tot consumul curent din R. Moldova”, spune Carpov.

Și Consiliul Concurenței monitorizează piața comercializării produselor petroliere, în special verificând dacă nu sunt înțelegeri de cartel sau abuzuri de poziție dominantă.

„De obicei intervenim atunci când avem semnale de distorsionare a concurenței, dar procedurile care sunt stabilite sunt destul de complexe, ele nu întotdeauna ne permit să reacționăm prompt ca să soluționăm problema”, spune Alexei Gherțescu, noul președinte al Consiliului.

Aflat în funcție de numai o lună, Alexei Gherțescu mai spune că instituția sa nu are suficiente pârghii, dar că există inițiative legislative pentru a-i acorda puteri mai mari.

XS
SM
MD
LG