Linkuri accesibilitate

Pacienți așteaptă până la două luni să fie internați la Institutul Oncologic


 Un raport al Curții de Conturi arată că, în 2022 și în primele nouă luni ale anului trecut, peste 100 de persoane au așteptat de la 25 până la 60 zile de la data adresării până la internare.
Un raport al Curții de Conturi arată că, în 2022 și în primele nouă luni ale anului trecut, peste 100 de persoane au așteptat de la 25 până la 60 zile de la data adresării până la internare.

Un raport al Curții de Conturi arată că pacienții sunt nevoiți să aștepte până la 60 de zile pentru a fi internați la Institutul Oncologic. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spune că rândurile sunt mari pentru pacienții cu tumori benigne și că, în cazul lor, așteptarea nu ar fi o problemă.

Potrivit auditului efectuat de Curtea de Conturi la Institutul Oncologic, în 2022 și în primele nouă luni ale anului trecut, 112 persoane au așteptat de la 25 până la 60 zile de la data adresării până la internare, „ceea ce ar fi putut influența accesul lor în timp util la asistență medicală”.

În urma controlului s-a mai constatat că unele tipuri de servicii medicale nu au fost acordate în cuantumul contractat de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar în unele zile numărul pacienților internați a depășit numărul efectiv de paturi din spital.

Invitată la o emisiune televizată, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, s-a arătat nemulțumită de concluziile auditului și a declarat că timpul de așteptare este mare doar în cazul pacienților cu tumori benigne. „Astfel, așteptarea nu provoacă nimănui niciun rău. Este, într-adevăr, rând la operații”, a spus Nemerenco.

Ministra a ținut să precizeze că a crescut numărul pacienților oncologici care primesc tratament ambulatoriu, adică a celor care nu necesită spitalizare, ceea ce nu au observat auditorii Curții de Conturi.

Auditul a mai arătat că 312 persoane nu au avut acces la îngrijiri medicale paliative prestate în spital, iar Centrul Republican Colonoscopic nu a prestat servicii medicale pentru circa 340 de persoane în cuantumul stabilit, deși a fost finanțat în acest sens.

„Concluziile Curții de Conturi nu corespund realității, deoarece nu este responsabilitatea lor, ci a Ministerului Sănătății, prin nomenclatorul de paturi, să majoreze sau să micșoreze numărul de paturi, iar asta se face în baza unei analize foarte atente”, a spus Nemerenco.

Un raport de activitate al Institutului Oncologic arată că, în anul 2022, au fost depistate aproape 36.000 de persoane cu tumori benigne, cu 10.000 mai mult față de anul precedent.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG