Linkuri accesibilitate

Pagubele ninsorilor din aprilie, un bilanț provizoriu


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă și-a reiterat îndemnul pentru chișinăuieni, să pună umărul la curățirea zonelor în care locuiesc.

Calamitatea naturală de săptămâna trecută a făcut o victimă târzie – un angajat al unei școli primare din capitală a murit astăzi lovit de un copac, când înlătura din curte crengile căzute zilele trecute.

Bilanțul provizoriu al echipelor de intervenție arată că în capitală sunt peste 10 mii de copaci prăbușiți, 130 de piloni doborâți, sute de fire electrice rupte și alte stricăciuni produse de ninsoarea abundentă. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă spune că orașul a fost deblocat în întregime iar circulația a fost restabilită pe toate traseele. Rămân însă numeroase curți și trotuare blocate, zone în care este nevoie de intervenția electricienilor și a lucrătorilor de la spații verzi.

Reprezentanții întreprinderilor municipale au spus azi că și-au scos în teren toți muncitorii, dar oricum nu reușesc să intervină mereu cu promptitudine. Bunăoară, Eleferii Haruța, șeful Asociației de gospodărire a spațiilor verzi a zis că arborii continuă să cadă iar dotările tehnice sunt insuficiente pentru a putea face față cerințelor. Haruța, dar și alți șefi chemați la raport au cerut alocări suplimentare de fonduri. Astfel, Consiliul Municipal Chișinău a decis să suplinească Fondul de Rezervă cu 20 de milioane de lei.

În același timp, Dorin Chirtoacă și-a reiterat îndemnul pentru chișinăuieni, să pună umărul la curățirea zonelor în care locuiesc:

„Cine vor, pot încărca și depozita masa vegetală la Stadionul Republican, un depozit provizoriu care a fost deschis în acest scop. Masa lemnoasă propriu-zisă nu se transportă nici la Ghidighici ți nici la Stadionul Republican, ea urmează să fie luată de către spațiile verzi și respectiv pusă la depozitul…”

Dorin Chirtoacă a anunțat că lemnul adunat va fi repartizat prioritar beneficiarilor de compensații pentru încălzirea locuințelor și celor cu venituri mici. De asta, mai mulți consilieri municipali au cerut verificarea procedurii de depozitate a copacilor căzuți.

Aceștia i-au reproșat primarului că s-ar interveni haotic, fără ca să se ceară ajutorul agenților economici și a celor care au ce ajuta, susține Nicolae Chirtoca, proprietar al mai multor companii, consilier din partea Partidului Comuniștilor:

„Nici la o întreprindere în care lucrează câte 100, 200 de oameni nu s-a adresat nimeni, nici de la primărie, nici de la pretură, dar întreprinderile acestea au posibilități…”

Totodată, Ruslan Codreanu, consilier PPEM, a atras atenția că implicarea voluntarilor trebuie coordonată cu pretorii de sector pentru a fi cât mai eficientă și inclusiv pentru a evita riscurile pentru cetățeni:

„Informația pe care dumneavoastră o dețineți, probabil că o dețineți, ea trebuie să fie publică, cine este responsabil în preturi, care sunt numerele de contact unde oamenii pot raporta situațiile de criză la orice oră.”

Și alți consilieri municipali au lansat apeluri mobilizatoare către locuitorii capitalei, mai multe acțiuni de salubrizare fiind planificate pentru sfârșitul acestei săptămâni. Dorin Chirtoacă a spus azi că va solicita și Guvernului Republicii Moldova susţinerea financiară pentru lichidarea consecințelor ninsorilor, pagubele fiind estimate actualmente la circa 70 de milioane de lei. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale anunța în dimineața zilei că peste 20 de localități din 6 raioane rămân în continuare fără curent electric, iar în Comrat și Cahul salvatorii au intervenit pentru a pompa apa din zeci de gospodării inundate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG