Linkuri accesibilitate

Pakistanul extinde campania de repatriere și asupra afganilor care trăiesc legal în țară


Refugiați afgani așteptând la un centru de înregistrare de lângă granița afgano-pakistaneză, în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar, 6 noiembrie.
Refugiați afgani așteptând la un centru de înregistrare de lângă granița afgano-pakistaneză, în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar, 6 noiembrie.

Pakistanul a anunțat extinderea campaniei sale de expulzare a refugiaților, prin repatrierea forțată a milioanelor de afgani care trăiesc legal în țară. 

Peste 300 de mii de afgani, în principal fără documente, au părăsit Pakistanul după ce Islamabadul a anunțat luna trecută că peste 1,7 milioane de străini fără documente ar trebui să plece până la 1 noiembrie, în caz contrar riscând să fie arestați și deportați.

Autoritățile de la Islamabad spun că în Pakistan trăiau, înainte de începutul expulzării, 4,4 milioane de afgani. Cu toate acestea, ONU afirmă că aproximativ 3,7 milioane de afgani care fug de conflict și sărăcie trăiesc în Pakistan.

„În curând vom începe să repatriem toți refugiații afgani înregistrați”, le-a spus jurnaliștilor, pe 9 noiembrie, Jan Achakzai, ministrul interimar al informațiilor din provincia Balochistan situată în sud-vestul țării. Achakzai nu a spus de la ce dată vor începe noile repatrieri, dar a afirmat că operațiunea va începe după ce Islamabadul va finaliza deportarea afganilor fără documente.

„Liderii afgani ar trebui să se pregătească să aibă grijă de cetățenii lor”, a spus el. „Nu avem nicio obligație contractuală de a avea grijă de acești refugiați”.

Acesta este unul dintre primele anunțuri publice privind extinderea politicii de expulzare a Islamabadului și asupra refugiaților afgani care trăiesc legal în țară. Anterior, oficialii pakistanezi au insistat că urmăresc doar expulzarea afganilor și a altor străini care trăiesc ilegal în țară.

Anunțul a fost anticipat de declarația prim-ministrului interimar al Pakistanului, Anwar-ul-Haq Kakar care spunea pe 8 noiembrie că Islamabadul expulzează afganii ca răspuns la reticența conducătorilor talibani din Afganistan de a coopera cu Islamabadul pentru a anihila gruparea Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP), organizație-umbrelă reunind diferite grupări militante armate islamiste care acționează de-a lungul frontierei afgano-pakistaneze.

Islamabadul dă vina pe TTP, despre care spune că este protejat de talibani, pentru creșterea numărului de atacuri teroriste.

Cu toate acestea, guvernul condus de talibani în Afganistan a declarat că TTP este o problemă de securitate internă a Pakistanului pe care nu o poate rezolva.

Exodul afganilor din Pakistan continuă într-un ritm constant. Oficialii talibani de la frontieră spun că zilnic tranzitează punctele de trecere sute de familii de refugiați afgani.

Între timp, Agenția ONU pentru refugiați UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au făcut apel la Islamabad să continue să protejeze toți afganii vulnerabili. „Afganistanul traversează o criză umanitară severă, cu mai multe provocări legate de drepturile omului, în special pentru femei și fete”, se arată într-o declarație a celor două organizații ONU din 7 octombrie.

„Astfel de planuri pot avea implicații serioase pentru toți cei care au fost forțați să părăsească țara și care se pot confrunta cu riscuri serioase de securitate personală odată reveniți în țară", se mai spune în declarație.

XS
SM
MD
LG