Aceasta este concluzia ultimului raport al Europol, făcut public astăzi: EU SOCTA 2021 (Serious and Organised Crime Threat Assessment).
Raportul este publicat de Europol, organizația europeană de combatere a criminalității, cu sediul la Haga, odată la patru ani (următorul va fi așadar în 2025) și analizează de fiecare dată, în detaliu, funcționarea criminalității organizate în Uniunea Europeană.
Prima concluzie a celor 87 de pagini ale studiului este că e cel mai îngrijorător raport de până acum: niciodată înainte criminalitatea organizată nu a fost mai eficace și mai prosperă ca pe timp de pandemie. COVID-19 și limitările impuse în întreaga Europă au permis o mai mare libertate de acțiune rețelelor criminale, erodând funcționarea normală a economiilor și a societăților din cele 27 de țări ale UE. Obstacolele au devenit oportunități pentru rețelele criminale.
Ba chiar, rețelele criminale fac comerț până și cu false kituri de vaccin anti-Corona, profitând de confuzia juridică și administrativă din multe țări.
Traficul de droguri rămâne însă principala activitate ilegală de o asemenea importanță și el este din ce în ce mai activ și prezent. La fel, crește, prin racket, și violența exercitată de rețelele criminale asupra puținelor sectoare ale economiei care mai funcționează, dar care se arată vulnerabile. Criminalii nu se mai feresc să folosească acum armele de foc, ba chiar și grenade, și să recurgă la tortură.
De altfel, se estimează că afacerile legale sunt folosite pentru traficul de droguri și că circa 80% din acest trafic se efectuează prin structuri legale de afaceri. Companii cu afaceri legale, însă extrem de slăbite financiar de pandemie, pot astfel fi constrânse să facă jocul criminalității pentru spălarea banilor.
Se adaugă la asta traficul de ființe umane, imigranți sau prostituție.
Frauda online este de asemenea în creștere continuă. Noua generație de criminali se arată foarte versată în domeniul digital, în informatică și mediile virtuale. Infrastructuri esențiale sunt vulnerabile în fața cibercriminalității. S-au înregistrat apoi atacuri cibernetice asupra unor spitale și cereri de răscumpărare pentru datele blocate sau furate.
Asta îi face vulnerabili până și pe simplii cetățeni, constrânși din ce în ce mai mult să lucreze de acasă, online.
„Ne apropiem de un punct de ruptură”, a spus chiar directoarea Europol, Catherine De Bolle, într-un interviu cu AFP.
Cocaina se dovedește de altfel mai pură ca oricând. Cantități uriașe provenite din America de Sud sunt introduse în special prin porturile nordice Antwerpen (Belgia), Hamburg (Germania) și Rotterdam (Olanda).
Intr-o singură operațiune, în luna februarie, polițiile din Germania și Olanda au confiscat astfel nu mai puțin de 23 tone de cocaină.
De altfel, raportul Europol estimează că acesta este doar un început al expansiunii și că actualul val de criminalitate își va continua elanul și în următorii ani.
Raportul poate fi citit aici în întregime.