Cu peste 2500 de bolnavi de COVID-19 internați la spital, Ministerul Sănătății a spus miercuri că paturile disponibile sunt ocupate într-o proporție de 90 la sută, la nivelul întregii țări, în timp ce în spitalele din Chișinău locuri libere pentru acești bolnavi nu mai sunt. Amenajarea unor paturi noi este complicată, inclusiv pentru că nu vor mai fi destui medici și personal medical, le-a spus jurnaliștilor Svetlana Nicolăescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în timp ce autoritățile au vehiculat și ideea unor noi restricții pentru a preveni creșterea cazurilor.
După municipiile Chișinău și Bălți, și raioanele Glodeni, Anenii-Noi, Sângerei și Basarabeasca au depășit la numărul de infectări nivelul codului roșu de alertă epidemiologică. Asta înseamnă că în ultimele două săptămâni, în aceste regiuni s-au înregistrat mai mult de 250 de îmbolnăviri la 100 de mii de cetățeni. Autoritățile sanitare atestă un risc sporit de transmitere a infecției, numărul săptămânal de contaminări apropiindu-se de nivelul maxim înregistrat de la începutul pandemiei, și anume 11500 de cazuri în luna martie.
Secretara de stat de la Ministerul sănătății, Svetlana Nicolăescu notează că în atare condiții, capacitățile sistemului spitalicesc sunt aproape de limită. La nevoie, ar mai putea fi amenajate în jur de o mie de paturi, dar cu anumite costuri, explică Svetlana Nicolăescu:
„Aceasta ar însemna o povară semnificativă atât asupra lucrătorilor medicali, cât și asupra dotării și infrastructurii. În dependență de evoluția procesului mobilizăm sau activăm anumite resurse adiționale. Ceea ce trebuie să înțelegem este că resursele, oricare ar fi ele, ele au o anumită limită, deci este foarte important să nu depășim aceste limite în cazul în care punem la risc colapsul sistemului de sănătate.”
Nu avem încă înregistrate cazuri grave
În secțiile de terapie intensivă din țară au mai rămas disponibile miercuri 18 din cele 335 de patruri, pe când în Chișinău nu mai există locuri libere, a precizat decidenta din sănătate. Ea a mai atras atenția că spre deosebire de precedentul val pandemic, acum s-a dublat ponderea copiilor infectați cu Covid-19 și că autoritățile iau în calcul posibilitatea de imunizare a acestora: „Nu avem încă înregistrate cazuri grave, totodată acest subiect examinat de Consiliul Național de Experți în Domeniul Imunizării, care au oferit deja anumite recomandări în adresa ministerului sănătății și este foarte probabil ca în perioada următoare să oferim posibilitate părinților care optează pentru vaccinare să asigure acest lucru.”
Între timp, ministerul educației a anunțat că numărul claselor care ajung în carantină crește de la o săptămână la alta, urmând ca vacanța de toamnă să fie prelungită cu câteva zile.
Alexei Ceban, coordonator al Programelor de Imunizare OMS Moldova a îndemnat adversarii imunizării să pună în capul mesei informațiile oficiale bazate pe dovezi, pentru că ezitarea, spune el, înseamnă tot mai multe cazuri grave pentru sistemul medical:
„Dacă am compara două țări care au o acoperire vaccinală, una înaltă și alta joasă, chiar dacă virusul se răspândește în una și în cea de-a doua țară, vedem că numărul de decese este semnificativ mai mare în acea țară în care acoperirea vaccinală este joasă. Deci, vaccinarea previne formele grave și decesele și eficacitatea vaccinurilor care sunt la moment este una destul de înaltă.”
Potrivit autorităților, rata de imunizare stagnează la cota de 24 la sută, cifră care nu include însă cetățenii care s-au vaccinat peste Prut și în alte țări europene. Autoritățile sanitare exclud obligativitatea vaccinării. Ministra sănătății, Ala Nemerenco a spus însă că se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții publice unde contactul cu clienții este foarte înalt, cum ar fi Agenția Servicii Publice, ceea ce implică prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test negativ la locul de muncă.