Linkuri accesibilitate

Pe fundalul noilor restricții sanitare, Parlamentul discută reducerea TVA pentru HoReCa


Chișinău, februarie 2021.

La Chișinău, pe fundalul înrăutățirii situației epidemic – care lasă să se întrevadă din nou posibilitatea unui lockdown, fie și parțial - guvernul a decis să reducă taxa pe valoare adăugată TVA în sectorul HoReCa de la 12 la 6% - decizie care va fi examinată astăzi în plenul parlamentului, în prima lectură. Reducerea de TVA ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie – pentru a sprijini acest domeniu afectat deja grav de pandemia de coronavirus. Tot de la 1 octombrie se majorează și pensiile minime la 2 mii de lei.

Guvernul a decis totodată să mărească venitul minim lunar la 1.196 de lei, ceea ce reflectă creșterea ratei inflației în primul semestru al anului. Este venitul în baza căruia se calculează ajutorul social. În primul semestru al anului curent, circa 53 de mii de familii au fost beneficiare de ajutor social. Mărimea medie a prestației de ajutor social a constituit 1096 lei.

Tot joi, plenul Parlamentului votează, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare și Legii concurenței, prin care se instituie noi mecanisme de control și de sancționare a conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar.

În R. Moldova, numărul de noi cazuri pe zi de infectare cu coronavirus rămâne de peste o mie: miercuri s-au înregistrat 1.371 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Au fost anunţate și 15 decese legate de COVID-19. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 285.321, iar cel al deceselor la 6.632.

Din numărul total de cazuri, 28 sunt în rândul lucrătorilor medicali.

Până la sfârșitul lunii octombrie, R. Moldova se află în stare de urgență în sănătatea publică. Municipiile Chișinău și Bălți (unde vor avea loc alegeri locale în curând)sunt pentru moment în codul roșu de alertă din cauza numărului mare de infecții noi, la fel ca alte 176 de localități.

Miecuri s-au anunțat și noile restricții impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus – în linii mari, extinderea utilizării certificatului Covid, tipărit sau pe support mobil, și trecerea studenților în regim de studio online.

Școlile vor continua să predea cu prezență fizică, indiferent de situația pandemică.

În ceea ce privește locurile de muncă, angajatorii sunt încurajați să treacă din o nou la lucrul online, de acasă – acolo unde se poate sau în ture, pentru a evita aglomerațiile.

Tot miercuri s-a anunțat că Uniunea Europeană a decis să scoată R. Moldova de pe lista țărilor pentru care recomanda ridicarea restricțiilor de călătorie legate de pandemia de coronaviurs. Lista în sine, cu țările pentru care nu se recomandă restricții sanitare, va fi actualizată joi sau vineri, precizează corespondenții Europei Libere la Bruxelles.

Pe 1 iulie, R. Moldova fusese adăugată acestei liste de țări pentru care Bruxelles-ul recomanda ridicarea restricțiilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG