Linkuri accesibilitate

Papa Francisc a fost primit călduros de bulgari


Papa Francisc a sosit la Sofia, fiind întâmpinat de premierul Boiko Borisov
Papa Francisc a sosit la Sofia, fiind întâmpinat de premierul Boiko Borisov

În condiții de securitate fără precedent, în Bulgaria a avut loc vizita de două zile a Papei Francisc.

Spre deosebire de Biserica Ortodoxă, liderii de stat și cetățenii bulgari l-au întâmpinat într-un mod călduros pe Papa Francisc. Primul ministru Boiko Borisov a declarat că vizita este o dovadă pentru corectitudinea politicii externe bulgare, care contribuie la întărirea păcii și stabilității în Balcani.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

La întâlnirea cu președintele Rumen Radev, Papa a atins sensibila temă a migrației în urma căreia Bulgaria a fost părăsită în ultimii 30 de ani de aproape jumătate din populația aptă de muncă. El a avertizat că vine iarna demografică și a adresat un apel guvernanților să creeze condiții ca tinerii să rămână în țară.

Francisc a amintit și de problema refugiaților, adresând un apel să fie lăsată deschisă ușa în fața acestora. Papa a vizitat unul din centrele de refugiați din capitala bulgară, în care funcționează organizația catolică nonguvernamentală „Caritas”. El a asemănat drumul refugiaților cu o cruce.

Papa Francisc la întîlnirea cu refugiații din centrul de la Vrajdebna de lîngă Sofia, 6 mai 2019
Papa Francisc la întîlnirea cu refugiații din centrul de la Vrajdebna de lîngă Sofia, 6 mai 2019

După ce i-a urat bun venit Papei la Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe, Patriarhul Neofit a subliniat că Bunul Dumnezeu Isus Hristos este capul Sfintei biserici apostolice adaugând: „Datoria noastră este să păzim neatinsă corabia sa, neacceptând compromisuri cu credința”. Francisc a răspuns: „Suntem chemați să acționăm împreună în apărarea celor săraci și uitați”.

În fața miilor de credincioși din piața Catedralei „Sf. Alexandr Nevski”, Papa a adresat rugăciunea Regina Coeli. Ceremonia a fost transmisă în întreaga lume.

Papa Francisc celebrînd Sfînta slujbă la Biserica Sfintei Inimi Rakovski, 6 mai 2019
Papa Francisc celebrînd Sfînta slujbă la Biserica Sfintei Inimi Rakovski, 6 mai 2019

În cea de-a doua zi a vizitei, Papa a poposit în orașul Rakovski unde se află cea mai mare comunitate catolică din țară. În cursul serii, în piața Independenței, Francisc a adresat, împreună cu reprezentanți ai altor culte - printre care însă nu au fost cei ai Sinodului Bisericii ortodoxe - o rugăciune pentru pace.

În pofida atmosferei festive a vizitei, relațiile Sofiei cu Vaticanul rămân complicate, constată analiștii. Asupra acestora plutește umbra atentatului din 1981 împotriva Papei Ioan Paul al II-lea, într-unul din cele mai impenetrabile secrete ale Războiului rece.

Problema a fost închisă prin vizita la Sofia, în 2002, a lui Ioan Paul al II-lea, dar au rămas divergențele teologice. Biserica Ortodoxă Bulgară este considerată un aliat fidel al Bisericii Ortodoxe Ruse și se opune apropierii de Vatican.

Ziarul francez Le Figaro avertizează că vizita lui Francisc în unul din cele mai ferme bastioane ale ortodoxiei va putea deveni un eșec dacă carisma sa nu produce un miracol. La finalul vizitei se poate spune, totuși, că ea a fost un adevărat succes.

La finele lunii, Papa Francisc va vizita România.

Previous Next

XS
SM
MD
LG