Linkuri accesibilitate

Papa l-a beatificat pe Ioan Paul I


Papa Ioan Paul I (stânga) și cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia.. Cardinalul Karol Wojtyla a devenit mai târziu Papa Ioan Paul al II-lea. Fotografie de arhivă, 16 octombrie 1978
Papa Ioan Paul I (stânga) și cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia.. Cardinalul Karol Wojtyla a devenit mai târziu Papa Ioan Paul al II-lea. Fotografie de arhivă, 16 octombrie 1978

Papa Francisc l-a beatificat pe Ioan Paul I, unul dintre predecesorii săi care a fost pontif al Bisericii Catolice timp de doar 33 de zile.

„Cu un zâmbet, papa Ioan Paul I a reușit să transmită bunătatea Domnului”, a spus Francisc în cadrul ceremoniei din Piața Sfântul Petru, pe 4 septembrie. „Cât de frumoasă este o biserică cu un chip fericit, senin și zâmbitor, care nu închide niciodată ușile, nu împietrește inimile, nu se plânge și nu nutrește resentimente, nu este supărată, nu are un aer posomorât și nu suferă de nostalgia trecutului'”, a spus suveranul pontif.

Beatificarea este modul în care Biserica Catolică recunoaște ajungerea la ceruri a unei persoane decedate și capacitatea acesteia de a mijloci în favoarea persoanelor care se roagă în numele ei. Demersul reprezintă ultimul pas oficial înainte de posibila sanctificare a lui Albino Luciani, episcopul italian care a murit la 33 de zile după ce a fost ales pontif. Luciani, în vârstă de 65 de ani, a fost ales pontif la 26 august 1978. În calitate de episcop în nord-estul Italiei înainte de a ajunge pontif, el a devenit cunoscut pentru avertismentele împotriva corupției, inclusiv din industria bancară, ceea ce a dus la speculații că dispariția sa ar fi suspectă, posibil provocată de cei vizați de predicile sale.

Cu toate acestea, Stefania Falasca, postulantul adjunct al lui Ioan Paul I, a declarat că toate documentele și dovezile medicale indică un atac de cord.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG