Linkuri accesibilitate

Parlamentari europeni cer un control mai strict al rambursărilor pentru armele sovietice livrate Ucrainei


Tancurile ucrainene T64 se deplasează în direcția Bahmut, în regiunea Donețk, pe 20 martie 2023
Tancurile ucrainene T64 se deplasează în direcția Bahmut, în regiunea Donețk, pe 20 martie 2023

Facilitatea europeană pentru Pace (FEP) este un fond creat de țările Uniunii Europene, în afara bugetului comun, din care finanțează în acest moment înarmarea Ucrainei, confruntată cu agresiunea Rusiei. Fondul este o structură „interguvernamentală”, deci funcționează după regulile convenite de țările participante.

Membrii UE contribuie la fondul respectiv în funcție de dimensiunea economiilor lor. Oficial, toate țările primesc aceeași rată de rambursare de la FEP, dar nu există o metodologie unică pentru modul în care țările ar trebui să calculeze prețul echipamentului furnizat Ucrainei și suma pe care o cer rambursată.

Marți, publicația Politico relata că au apărut nemulțumiri și apeluri la o reglementare mai strictă a acestui fond, după ce s-a relevat că unele țări, începând cu Estonia, livrează Ucrainei armament vechi, de producție sovietică, îl decontează însă la prețul unui echipament militar echivalent nou, iar cu sumele returnate din Facilitatea europeană pentru Pace își modernizează armata.

Totul absolut legal și transparent, a precizat Politico.

Apelurile la o reglementare mai strictă a modului cum se decontează livrările spre Ucraina au fost generate de realizarea că la ritmul actual, fondul ar putea fi epuizat destul de repede, ceea ce ar dăuna în primul rând Ucrainei.

Cum se știe, R. Moldova așteaptă și ea sprijin militar neletal din partea UE, finanțat prin FEP, în primul rând un radar de supraveghere mobil la sol cu rază lungă de acțiune, care va fi furnizat de Centrul Eston pentru Investiții în Apărare (ECDI).

Șase țări, relatează Politico, și-au calculat primele cereri de rambursare pentru echipamentul militar donat Ucrainei, în baza prețului armelor noi: Finlanda a cerut o rambursare de 100% în baza prețurilor pentru armament nou, Letonia a pretins 99% în aceste condiții, Lituania 93%, Estonia 91%, Franța 71% și Suedia 26%.

În cifre absolute, Estonia și-a calculat valoare livrărilor pentru care cere rambursare la 160,5 milioane de euro. I s-au rambursat, precizează Politico, care citează Ministerul eston al Apărării, 134,2 milioane de euro. Comparativ, Suedia a cerut să i se ramburseze 7 milioane de euro, Finlanda 4,7 milioane euro, Letonia 59 milioane euro Lituania 31 milioane euro și Franța 28 milioane de euro.

Germania nu a cerut nimic pentru armele sovietice moștenite de la fosta Germaniei de Est (RDG), pe care le-a donat Ucrainei.

Livrările de armament sovietic, făcute de Lituania și Letonia au fost aproximativ la fel de mari ca cele ale Estoniei, de aproximativ 400 de milioane de euro sau mai mult. Sumele pe care le-au cerut rambursate, au fost mult mai mici decât ale Tallin-ului, mai arată cifrele publicate de Politico.

În aceste condiții, mai mulți eurodeputați, din grupurile Renew, S&D și Verzi, au cerut Uniunii Europene să impună reguli standard pentru cât pot pretinde țările din Facilitatea europeană pentru Pace.

Margarida Marques (Renew), care este vicepreședintele comisiei pentru buget a Parlamentului European, a declarat pentru Politico că, deși FEP este un instrument în afara bugetului, utilizarea sa ar trebui să fie legată de principiile „gestionării financiare sănătoase și transparenței”, în timp ce rambursarea ar trebui să se bazeze pe o metodologie unică de calcul, pentru a asigura egalitatea și transparența.

Rasmus Andresen, un europarlamentar al Verzilor și membru al comisiei pentru buget a declarat că, în general, FEP a funcționat bine, permițând Uniunii Europene să furnizeze rapid armament Ucrainei. Este însă nevoie ca fondul să fie mai bine supravegheat de parlamentele naționale, reamintind că FEP este un fond „interguvernamental”, nu „supranațional”.

Facilitatea europeană pentru Pace este un fond de 7,9 miliarde de euro care are ca scop extinderea capacității UE de a oferi securitate cetățenilor și partenerilor săi și de a permite UE să furnizeze toate tipurile de echipamente și infrastructură forțelor armate din țările partenere, în conformitate cu principiile drepturilor omului, ale dreptului internațional și umanitar.

XS
SM
MD
LG