Linkuri accesibilitate

Credincioșii, adunați la mănăstirea pro-rusă din Kiev amenințată cu evacuarea


Credincioși și preoți, după slujba de la mănăstirea Pecersk Lavra din Kiev
Credincioși și preoți, după slujba de la mănăstirea Pecersk Lavra din Kiev

Sute de credincioși s-au adunat miercuri, 29 martie la o mănăstire din Kiev pentru ceea ce ar putea fi ultima slujbă religioasă ținută acolo de biserica ortodoxă pro-rusă, confruntată cu spectrul evacuării.

Miercuri, 29 martie, este termenul dat Bisericii Ucrainene Ortodoxe (UOC) pentru a părăsi amplul complex de mănăstiri Pecersk Lavra, vechi de 980 de ani, care a funcționat ca muzeu în vremea Uniunii Sovietice.

Teoretic, expulzarea UOC de la Lavra vine ca urmare a expirării unui contract de închiriere pe 10 ani, semnat de mănăstire în 2013, care îi dădea dreptul să folosească fără chirie locașurile de cult și alte proprietăți ale statului.

Guvernul de la Kiev spune că UOC a încălcat contractul de închiriere și a ridicat construcții în mod ilegal. UOC neagă acuzația și spune că autoritățile nu i-au arătat niciun document care să o confirme.

Pe plan mai general – notează Reuters – Kievul acuză UOC (a doua biserică ortodoxă ca mărime din țară) că își menține legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, care a sprijinit agresiunea rusă împotriva Ucrainei, declanșată în urmă cu peste un an.

UOC susține că a rupt toate legăturile cu biserica rusă în mai 2022, adică la vreo trei luni de la invazie.

Peste 50 de preoți și monahi ai UOC au fost arestați după invazia rusească sub acuzații de trădare și colaboraționism. UOC spune că nu a văzut nicio dovadă pentru asemenea învinuiri.

În decembrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că structurile de securitate ale țării au pregătit un proiect de lege care să scoată în afara legii activitatea în Ucraina a „organizațiilor religioase afiliate unor centre de influență rusești”.

Mitropolitul Pavlo, unul din capii clerului de la Lavra, a spus miercuri că UOC nu va părăsi mănăstirea și că la 30 martie va avea loc o nouă slujbă. Potrivit Interfax, el a mai spus că ordinul de evacuare este în continuare obiectul unui proces care încă nu s-a terminat.

Konstantin Krainik, adjunctul șefului structurii de stat în a cărei gestiune se află mănăstirea, nu a precizat ce se va întâmpla dacă UOC nu părăsește Lavra, spunând că eventualele măsuri urmează să fie stabilite de o comisie guvernamentală.

Ortodocșii ucraineni s-au separat în 2018 în două biserici cu denumiri aproape identice. În 2019, în ciuda opoziției Kremlinului, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a primit independență eclesiastică din partea Patriarhiei de la Constantinopol.

XS
SM
MD
LG