Linkuri accesibilitate

Parlamentul va denunța încă două acorduri cu CSI  


Comisia politică externă și integrare europeană a dat aviz consultativ pentru denunțarea a două acorduri semnate de R. Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI): privind forțele armate strategice și privind prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.

Parlamentul ar putea aproba deciziile respective la ședința plenară din 8 iunie.

Acordul ce ține de prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale presupune ajutor reciproc între statele-membre ale CSI în caz de situații cu caracter natural și tehnologic. R. Moldova a semnat acest document pe 22 ianuarie 1993, la Minsk.

Acordul care se referă la forțele armate strategice a fost semnat în 1991 și presupune că statele-membre ale CSI se obligă „să respecte tratatele internaţionale ale URSS şi să promoveze o politică concertată în domeniul securităţii internaţionale, dezarmării şi controlului asupra armamentelor, să participe la pregătirea şi realizarea programelor de reducere a armamentelor şi a Forţelor Armate”.

„Denunțarea acestui acord este oportună, în contextul în care R. Moldova nu dispune de armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, accentul fiind pus pe colaborarea economică”, notează Ministerul Apărării de la Chișinău.

Anterior, R. Moldova a mai denunțat câteva acorduri cu CSI – privind activitatea televiziunii interstatale MIR, privind condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor-membre și cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG