Partidul „Patrioții Moldovei” a fost fondat în 2008, de către Mihail Garbuz. Formațiunea este adepta unor relații apropiate cu Rusia, chiar propune un referendum de aderare a Republicii Moldova la Federația Rusă, ca subiect federal. Partidul este anti-UE și anti-SUA și promotor al „limbii, istoriei şi a statalităţii moldoveneşti”.
În rarele manifestări publice Mihail Garbuz și-a făcut cunoscute opțiunea sa împotriva „românizării agresive a societății moldovenești”. A participat alături de alți politicieni pro-ruși la înființarea unui proiect controversat numit „Moldova Mare” ce include și partea românească. Această intenție a ajuns în atenția serviciilor speciale în ajun semnării Acordului de Asociere cu UE, în vara lui 2014, și ar fi făcut parte din planurile de destabilizare și alte acțiuni secesioniste „ale minorităților etnice de la Comrat și Bălți împotriva autorităților legitime ale statului”, investigat de Serviciul de Informații și Securitate. Tot atunci Garbuz a ajuns și în atenția celor preocupați de securitatea Ucrainei după ce ar fi participat la crearea „Radei Populare a Basarabiei”.
Printre primele acțiuni ale „Patrioțiilor Moldovei”, în 2011, a fost inițiativa comună cu Liga Tineretului Rus de a reveni de la denumirile străzilor „românizate” la cele din timpul Uniunii Sovietice. Apoi s-au implicat activ în organizarea unor contramanifestări de stradă atunci când unioniștii, inclusiv actualul lider AUR, George Simion, organizau marșuri la Chișinău, Bălți sau Cahul. Garbuz a fost amendat de câteva ori pentru încălcarea ordinii publice și implicarea în acțiuni soldate cu altercații.
Liderul partidului a scandat la poarta Ambasadei SUA în R. Moldova împotriva implicării Statelor Unite în Ucraina și alte țări CSI, numind America „bastionul răului în lume”, a militat pentru „reînvierea KGB” și nu ratează ocazia să spună că vrea înapoi în Uniunea Sovietică. Mihail Garbuz este adeptul revenirii „limbii moldovenești” la grafia chirilică, consideră că conflictul transnistrean a fost pornit de Chișinău, care ar trebui sa-și ceară scuze de la cei de peste Nistru pentru războiul din 1992.
Multe manifestări ale „Patrioților Moldovei” au fost promovate de presa de expresă rusă, fiind întărită astfel presupunerea că formațiunea lui Garbuz ar fi un proiect finanțat de Moscova. Garbuz însă a negat asemenea alegații.
De-a lungul anilor din echipa Partidului „Patrioții Moldovei” au făcut parte istoricul Vasile Stati, autorul controversatului „Dicționar moldovenesc-român”, fostul șef al securității Anatol Plugaru, activista Maia Laguta sau un mercenar în Ucraina de partea separatiștilor pro-ruși, originar de la Briceni, Oleg Bețian.
Formațiunea a participat la două scrutine parlamentare, în 2010 și în 2014, în ambele cazuri a acumulat 0,09%.