Linkuri accesibilitate

PAS, justiția și meritocrația promise alegătorilor


Retrospectiva săptămânii cu experții Ion Tăbârță și Iulian Groza.

Curtea Constituțională a confirmat astăzi rezultatele alegerilor din 11 iulie, la care partidul PAS fondat de președinta Maia Sandu a obținut o majoritate confortabilă de 63 de mandate din 101, într-o premieră pentru un partid reformist și pro-occidental. În continuare este așteptată prima ședință a noului parlament și instalarea rapidă a unui nou guvern. Cum a început pentru PAS această tranziție la putere, ce dificultăți întâmpină?

PAS, justiția și meritocrația promise alegătorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Marea provocare pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ține de capacitatea formațiunii de a desemna garnitura guvernamentală și profesioniști în alte poziții importante. Este opinia mai multor observatori ai scenei politice de la Chișinău, printre ei, analistul politic Ion Tăbârță care sugerează că PAS are responsabilitatea politică și va trebui să decidă dacă selecția candidaților va fi una strict partinică sau, pentru eficiență, vor identifica persoane și în afara partidului și mediului politic.

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță


„Ei trebuie să se gândească, avem parlament, guvern, avem anumite poziții, putem să le acoperim de partid sau nu putem să le acoperim de la partid. Dacă nu putem să le acoperim la partid, mai bine tragem oameni dintr-o parte. Cel mai mult acum se discută despre resursele suficiente, dacă le are PAS. Și desigur, întrebarea este una plauzibilă pentru că nu o singură dată s-a remarcat cumva lipsa de experiență a Partidului Acțiune și Solidaritate care, trebuie să recunoaștem, a acumulat mult peste ceea ce probabil s-ar fi așteptat.”

Ion Tăbârță crede că succesul actului de guvernare va depinde de doi factori: de sinceritatea intențiilor de reformare și de capacitatea de a pune în aplicare și realiza promisiunile făcute electoratului. Analistul crede că propunerile pentru cabinetul de miniștri nu se vor deosebi cu mult de numele anunțate în garniturile prezentate în fosta legislatură de candidații pentru funcția de premier. Prin urmare, spune Ion Tâbârță, Partidul Acțiune și Solidaritate va trebui să decidă cu cine rămâne să activeze în legislativ.


„În parlament ei vor avea o opoziție deja călită, cea a socialiștilor și a comuniștilor și cea de la Șor, apropo. Dar totodată, PASl va trebui să facă față de unul singur în parlament, toturor viitoarelor dispute și bătălii politice cu opoziția. Și trebuie să ia în calcul că ei vor fi singuri, nu vor mai fi cei de la Platforma DA, pentru că cei de la Platformă erau foarte combativi și au avut o prestație foarte bună. De acum, toate mecanismele din parlament în elaborarea proiectelor de legi pentru Guvern din partea PAS vor necesita competențe, cunoștințe. PAS nu poate cei mai buni oameni din parlament să-i delege pentru guvern.”

O altă provocare a guvernării PAS ține de reformarea justiției, de care alegătorii își leagă cele mai mari așteptări. Olesea Stamate, o posibilă nominalizare a PAS pentru a deține portofoliul la justiție, a spus recent că majoritatea parlamentară va ajusta cadrul legal pentru a putea revizui rapid activitatea procurorului general.

Alexandru Stoianoglo și-a atras noi critici după plecarea din țară a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, de curând absolvit de vină în dosarul ,,furtului miliardului”. Într-o recentă apariție publică, Stoianoglo s-a întrebat dacă se dorește demiterea lui pentru că ar fi găgăuz. O atitudine neașteptată, în opinia lui Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Iulian Groza
Iulian Groza

„După mine, această ieșire prin care dumnealui a încercat să-și ascundă lipsa de performanță reală în investigarea și urmărirea penală pe cazuri de rezonanță, încercarea dată de a se apăra, invocând aspectul etnic sau chiar acea referință cu privire la votul să pentru ratificarea Acordului de Asociere, care nu are nicio legătură cu discuțiile actuale din spațiul public legate de activitatea procuraturii și activitatea dumnealui, cred că e o chestiune neinspirată și iresponsabilă. Procurorul general ar fi trebuit să vină cu mai multe informații fără a apela la clișee, fără a apela la declarații politice, despre care dumnealui de multe ori zicea că nu este bine să le facă atunci când este vorba de cazuri de rezonanță.”

Iulian Groza consideră justificate întrebările despre o posibilă demitere sau demisie a procurorului general, avansate de experți și exponenți ai partidului pro-prezidențial PAS, din moment ce nu este clar de ce nu au finalitate dosarele de rezonanță.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG