Linkuri accesibilitate

Prioritățile imediate ale noii guvernări în domeniul justiției


Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt mesajele centrale cu care partidul Acțiune și Solidaritate a reușit să obţină o victorie covârșitoare în recentele alegeri parlamentare.

Prioritățile imediate ale noii guvernări în domeniul justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Curăţarea instituţiilor de persoanele dovedite a fi corupte, evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor, confiscarea extinsă a averilor nejustificate sunt doar câteva promisiuni ale noii majorități parlamentare care urmează să-şi asume întreaga guvernare la Chișinău.

Aceleași mesaje vin – aproape zilnic dinspre Bruxelles și partanerii occidentali ai Moldovei. Calea reformelor, calea schimbării în Moldova și șansa obținerii unui sprijin masiv al țărilor occidentale democrate trec, toate, prin respectarea legii, prin o justiție independentă. Dar care ar fi urgențele de pe masa celui sau celei care va deține acest portofoliu în viitorul guvern moldovean?

Noua guvernare are de făcut față unei provocări imediate în legătură cu justiția: insatisfacția față de prestația procurorului general.

Olesea Stamate, o posibilă nominalizare a PAS la conducerea Ministerului Justiției (alt nume adus în discuție este cel al lui Sergiu Litvinenco) a spus că activitatea lui Alexandr Stoianoglo va fi evaluată foarte rapid, majoritatea parlamentară având de gând să ajusteze legea în acest sens imediat ce se va întruni.

Procurorul-general a reacționat spunând că ar fi o prostie, iar cu el sunt de acord și mai mulți observatori, între ei Victor Ciobanu, analist și comentator politic de la Chișinău: „Eu nu aș forța nota aceasta cu datul jos, cu atât mai mult că nu văd variante legale pentru a schimba procurorul, plus că următorul nu poate veni decât din același sistem.”

După o recentă apariție mediatică a procurorului Stoianoglo, care, apărându-se de critici, a apelat la subiectul etnic când a spus că demisia i s-ar cere pentru că e găgăuz, mai mulți observatori s-au declarat extrem de dezamăgiți. „În următorii minim doi ani va urma un adevărat război de uzură împotriva sistemului cleptocratic... Va fi și multă manipulare... Stoianoglo din păcate s-a aliniat la ea...”, remarcă, printre altele, Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog MOldova.

Același Valeriu Pașa caracterizează, în general, disputa din jurul funcției de procuror general drept tema principală a zilei, tot el văzând în procuratură un foarte probabil vârf de lance a viitoarei propagande anti-guvernare și a măsurilor ei anti-corupție.

O propunere avansată, pe de altă parte, de Victor Ciobanu, pentru schimbări rapide în justiție, ar fi: „Se adoptă niște legi speciale, pentru o anumită perioadă, în care se face reevaluarea, în orice formulă, a judecătorilor și procurorilor, se face o curățenie generală în sistem, după care expiră acest termen și totul începe să funcționeze. Un fel de model georgian în poliție...”

Alți experți, între ei Vladislav Gribincea, dimpotrivă, îndeamnă la precauție atunci când e vorba de transformări calitative în justiție: „Nu există nicio scuză pentru încălcarea legii. Eu înțeleg că așteptările oamenilor sunt mari, dar rolul politicienilor este să le explice oamenilor, dacă vor să facă lucruri corecte, calitative și sustenabile, pentru că repede în justiție se pot întâmpla doar dezastre.”

Vladislav Gribincea mai crede că o sarcină extrem de complicată a noii guvernări este evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. El spune că pregătirea măsurii va lua mult timp, poate chiar un an, iar puterea parlamentară a PAS, așa cum arată ea în urma alegerilor trecute, ar putea fi insuficientă pentru un parcurs rapid și eficient al evaluării.

XS
SM
MD
LG