Linkuri accesibilitate

PAS propune să fie plafonat numai prețul la benzina 95 și motorină


Mai multe benzinării PECO au afișat miercuri prețuri majorate cu 20 de bani la benzina cu octan 95, chiar în ziua când au loc consultările publice organizate de PAS pentru revizuirea legi care reglementează stabilirea prețurilor la produsele petroliere.

Proiectul de amendare, propus de PAS, prevede ca prețul să fie plafonat doar la benzina A95 și la motorină, nu la toate produsele petroliere cum este în acest moment. Totodată, condițiile de licențiere pentru importatori ar urma să fie simplificate, ceea ce ar putea mări concurența pe piață. Propunerea, relatează Radio Chișinău a provocat reacții contradictorii din partea operatorilor, consumatorilor și experților.

Proiectul, susține PAS, vine să corecteze erori ale legii votate în luna aprilie, pusă în aplicare de la 1 iulie și care a provocat turbulențe pe piață, inclusiv o penurie de motorină.

În ciuda numeroaselor critici aduse legii care este în vigoare de numai câteva săptămâni, Agenția pentru Reglementare în Energetică a fost obligată să elaboreze o metodologie, prin intermediul căreia de două ori pe lună urmează să revizuiască prețurile maxime.

Noile reguli de joc au generat în ultimele zile, în special, deficit de motorină, iar unii experți au sugerat că petroliștii ar forța nota, în încercarea a boicota aplicarea legii. Aceste speculații au fost alimentate și de poziția Agenției pentru Reglementare în Energetică (pe scurt ANRE) care anunța într-un comunicat că în ultimele zile „unii operatori au introdus în țară cantități semnificative de motorină, dar refuză să o vândă”.

Ex-deputatul independent Alexandru Oleinic, autor al actualei legi, spune că Tot ce se întâmplă azi pe piață, din punctul lui de vedere, e o încercare a operatorilor de a opri transparentizarea domeniului.

Proiectul unei noi legi de reglementare a pieței produselor petroliere ar urma să fie înaintată în noul Parlament, imediat după ce sunt alese structurile de conducere.

Joi are loc a doua ședință a noului Parlament, dominat de partidul pro-prezidențial PAS, la care se vor alege aceste structuri de conducere. Vicepreședintele partidului de guvernare, Sergiu Litvinenco, la o emisiune a televiziunii TV8 a anunțat că vor exista doi vicepreședinți ai Parlamentului – unul va fi reprezentantul PAS și celălalt, reprezentantul blocului PCRM-PSRM. Iar din cele 11 comisii permanente, șapte sau opt vor fi conduse de PAS.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG