Linkuri accesibilitate

Președintă, premier și speaker - cele trei ipostaze ale Maiei Sandu (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

„Un PAS istoric” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. El observă că rezultatul obținut de formațiunea PAS, pro-prezidențială, nu reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Și Voronin, în 2001 și 2005, a avut în mâinile sale toate pârghiile puterii. Nimic nu mișca fără voia mușchiului său, amintește Nicolae Negru, adăugând că „epoca Voronin s-a încheiat cu protestele din aprilie 2009”. Alegătorii au decis să-i ofere Maiei Sandu controlul deplin asupra puterii legislative și executive. Sigur, Constituția prescrie o separare a puterilor în stat, dar Maia Sandu este un președinte jucător și va fi văzută în trei ipostaze – de șefă de stat, președinte de Parlament și prim-ministru, notează autorul. La final, Nicolae Negru se întreabă oarecum retoric dacă „victoria PAS este una istorică?” Vom trăi și vom vedea destul de repede, conchide el.

Reporterii de la Radio Chișinău au cerut opinia mai multor comentatori despre victoria PAS la scrutinul de duminică, 11 iulie. Rezultatul readuce Chișinăul pe linia parcursului său european predestinat, consideră analistul Vlad Țurcanu, care observă că electoratul a oferit Partidului Acțiune și Solidaritate tot de ce are nevoie o formațiune pentru a schimba lucrurile în Republica Moldova. Analistul politic Victor Ciobanu se referă la marea responsabilitate care este acum pe umerii acestui partid pro-european. El opinează că formațiunea ar trebui să manifeste deschidere și pentru alte partide pro-europene și societatea civilă, ca să asigure o guvernare solidă. Analistul mai observă că pe lângă dorința de schimbări a cetățenilor exprimată prin vot, în urma alegerilor de duminică este eliminată și toată garnitura parlamentară implantată de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, la scrutinul din 2019.

Într-o analiză pentru Agenția de știri IPN, analistul politic Dionis Cenușă observă că obiectivul politicii externe al PAS va fi integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere cu UE. Cu o majoritatea absolută în Parlament, Moldova va putea atrage cu ușurință atât asistența europeană de circa 600 milioane EUR deja promisă de UE în luna iunie 2021. În acest sens, va fi adoptat foarte curând noua Agendă de Asociere, care va trasa direcțiile de apropiere de UE pentru următorii doi ani. Pe de altă parte, nu este exclusă complicarea relațiilor cu Rusia, parțial, din motivul că cea din urmă va susține opoziția pro-rusă din noul parlament de la Chișinău. Dar cel mai mult, relațiile cu partea rusă se pot complica ca urmare a aprofundării dialogului dintre Chișinău și Bruxelles, inclusiv pe linia coordonării politicii externe.

Euronews titrează: „Maia Sandu anunță în Moldova că era hoților a luat sfârșit”. Victoria de duminică îi este atribuită președintei Sandu, iar publicația notează că au fost asigurate suficiente locuri parlamentare pentru ca opoziția pro-rusă a țării să nu poate obstrucționa agenda reformistă care i-a adus Maiei Sandu președinția, în noiembrie anul trecut. Rezultatul de duminică nu face decât să încheie maratonul politic al șefei statului, care l-a învins pe rivalul său Igor Dodon, susținut de Moscova, la scrutinul din 3 noiembrie. Euronews observă că Maia Sandu a învins inclusiv făcând apel la cetățenii moldoveni stabiliți în afara țării, majoritatea în țări europene.

XS
SM
MD
LG