Cei patru lideri europeni, aflați joi la Kiev, au promis Ucrainei aproape tot ce-și dorea în termeni politici.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa va sprijini o „decizie pozitivă” cu privire la cererile Ucrainei și R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Președintele Franței, Emmanuel Macron a adăugat că „toți cei patru lideri europeni aflați la Kiev sprijină” ambiția Ucrainei, dar și a R. Moldova, de a primi statutul de țară candidată la aderare.
Vineri, Comisia Europeană trebuie să spună dacă recomandă ca Ucraina, Moldova și Georgia, sau numai unele din ele, să primească statutul oficial de țări candidate la aderare. Peste o săptămână, această problemă va fi însă tranșată definitiv, la summitul UE, pentru că acordarea statutului de țară candidată este prerogativa șefilor de state și de guverne din țările membre.
Olaf Scholz s-a aflat la Kiev alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, de premierul italian Mario Draghi și de președintele României, Klaus Iohannnis, într-o „demonstrație puternică de solidaritate a Uniunii Europene cu președintele Zelenski și cu poporul ucrainean”, după cum declara Macron la sosire. Și într-o încercare de a disipa temerile Kiev-ului că principalii parteneri europeni, în primul rând Franța și Germania, ar încerca încă să mai facă „un șpagat politic” între Ucraina, atacată de Rusia și Moscova președintelui Putin, din considerente mai ales economice și de politică internă.
Președintele Zelenski, vorbind la conferința de presă cu cei patru lideri europeni, a reamintit că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva întregii Europe”.
Emmanuel Macron, pe de altă parte, a asigurat Ucrainei că nu i se va cere să facă eventuale concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia. „Contextul și formatul oricăror negocieri de pace vor fi decise numai de Kiev ” a asigurat Macron, spulberând o altă temere a Ucrainei, și anume că liderii europeni ar vrea să o preseze, cumva, să pună cât mai repede capăt războiului, care a provocat, între altele, o creștere vertiginoasă a inflație în lume, o scumpire semnificativă a energiei și alimentelor dar și o posibilă penurie de alimente în multe țări sărace de pe glob, confruntate acum cu spectrul foametei.
Cancelarul Scholz, la rândul său, a asigurat că Germania va sprijini Ucraina „oricât va fi nevoie”, în timp ce președintele francez Macron a promis că „Europa va fi alături de Ucraina până la victorie”.
Premierul italian Draghi a asigurat și el că țara sa va ține cont de „dorința Ucrainei ca orice acord de pace să fie negociat în conformitate cu nevoile sale și să fie de durată”, dar a avertizat că Europa nu poate lăsa „criza umanitară din Ucraina să se transforme într-o criză globală”.
Pentru a cimenta ideea că Ucraina este parte din Europa democratică, cancelarul Scholz a anunțat că președintele Zelenski este invitat la summitul G7 din Germania, după care va fi prezent și la summitul NATO de la Madrid, în ambele cazuri prin videoconferință.