Linkuri accesibilitate

Pauza de masă e anticapitalistă


Un restaurant din Tailanda unde vizitatorii sunt obligați să ia masa „ascunși” după un perete de plastic.

Făcusem odată în glumă apologia „somnului ca ultima baricadă a rezistenței în fața capitalismului”. Evident, cu umorul lor cunoscut, sectanți români ai pieței au luat asta foarte în serios și m-au criticat sever pentru superficialitatea economică și ideologică de care făceam dovadă.

Iată însă că de astă dată nu altul decât Jacques Attali ne spune că restaurantele sunt acum închise pentru că pauza de masă e anticapitalistă!

Jacques Attali nu este oricine...

El e unul dintre acei gânditori francezi touche-à-tout (exemplarul cel mai cunoscut rămâne evident Bernard-Henri Lévy, cunoscut în Franța mai simplu ca BHL, așa cum Brigitte Bardot a fost la un moment dat, simplu: BB), intelectuali francezi din cei care fac de toate: eseuri, economie, politică, lobbying, mult amour à la française, ba chiar și războaie (BHL a scris reportaje din Sarajevo în plin război și e cel care l-a convins pe Nicolas Sarkozy – care la rândul lui l-a convins pe Tony Blair – să intervină militar în Libia).

Jacques Attali
Jacques Attali

Jacques Attali, despre care vorbim acum, n-a declanșat războaie, dar, bun prieten cu autoritarul președinte socialist François Mitterrand, Attali a fost numit de acesta nu mai puțin decât primul director al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD, în 1991), cu sediul la Londra și destinată reconstruirii Europei de Est (BERD, din care Attali a trebuit să demisioneze doi ani mai târziu, în 1993, când s-a descoperit cât cheltuise el, din fondurile băncii, pentru decorațiile din marmură ale sediului de la Londra).

Jacques Attali rămâne apoi cel care, odată cu răspândirea internetului a scris încă din 2003 o carte intitulată «L’Homme nomade» în care prevedea normalizarea muncii de acasă, sau de oriunde, de la distanță, dispariția „biroului”, munca nomadă prin computer, adică ceea ce ni se întâmplă azi cu pandemia (am mai vorbit despre asta când am scris despre munca la distanță și „dreptul de a te deconecta”, fantezie anticapitalistă pornită tot din Franța, ca tu să-i fii inaccesibil patronului în afara orelor de muncă).

Ei bine, iată însă că acum Jacques Attali scrie în cotidianul economic Les Echos (Franța), unde ține o rubrică de opinii și idei, că „pauza de masă este un dușman al economiei”.

Altfel zis: restaurantele sunt închise (și e foarte bine asta) pentru că pauza de masă e anticapitalistă...

Iată ce spune acest savant și economist și scriitor francez și fost director al BERD: "restaurantele nu sunt doar un loc de consum alimentar, ele sunt echivalentul mesei de familie; sunt locuri de conversație și complicitate. Or, puterea în general, în orice tip de societate, nu apreciază lucrătorii care pierd timp bodogănind și mâncând și bând la prânz; în acel moment de intimitate alimentară, oamenii schimbă informații, discută politică; organizează coaliții, complotează chiar, potențial (...). Toate acestea, în afara controlului puterii, care nu știe ce se vorbește acolo; masa de prânz e primejdioasă.”

Și mai spune Jacques Attali că: "masa la prânz ia timp; înlătură timp de muncă, sub pretextul consumului de hrană; așa încât, masa de prânz e dușmana productivității. Societatea capitalistă modernă face de aceea totul ca tu să mănânci singur în fața computerului; tu singur, mai ales, nu în grup – ca să nu cumva să vorbiți răutăți despre conducere. A mânca singur la computer este acum idealul capitalist".

Am fost fericit să descopăr acest text al lui Attali, pentru că el confirmă ceea ce mai scrisesem despre imbecilizarea prin yoga în corporații și ideea că Microsoft, Ikea, Google etc… îți oferă cursuri gratuite de yoga ca să stai acolo la ei, zen, și să levitezi singur pe salariu mic.

Cf. pentru o lectură suplimentară:

Capitalismul zen – controlul prin karma…

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG