Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ce va transporta Ucraina prin „scurtătura” feroviară de la Basarabeasca


Primele vagoane marfare, încărcate cu sare, au fost transportate pe tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, care leagă Ucraina de România, prin R. Moldova, ocolind Transnistria.
Primele vagoane marfare, încărcate cu sare, au fost transportate pe tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, care leagă Ucraina de România, prin R. Moldova, ocolind Transnistria.

În acest episod, discutăm despre reluarea circulației marfarelor prin nodul feroviar de la Basarabeasca, între R. Moldova și Ucraina, după o pauză de un sfert de secol, și despre cum fac față medicii din Varnița unui aflux tot mai mare de pacienți din stânga Nistrului.

De ani buni, oficialități și experți de la Chișinău vorbesc despre necesitatea constricției unui tronson de cale ferată între Republica Moldova și Ucraina pentru trenurile marfare, care să ocolească regiunea transnistreană controlată de administrația separatistă de la Tiraspol - o conexiune feroviară directă, considerată de o importanță strategică. Acest lucru a devenit posibil abia recent, la nodul feroviar Basarabeasca, după deschiderea unui punct de control mixt - vamal și de grăniceri – între cele două state.

Ce va transporta Ucraina prin „scurtătura” feroviară de la Basarabeasca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 6 aprilie

  • „Reforme sau revanșa Rusiei” – un punct de vedere al scriitorului Vitalie Ciobanu.
  • Fostul președinte american Donald Trump a pledat nevinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare care i-au fost aduse.
  • SUA, „sprijinul nelimitat” pentru Ucraina și „interesul special” pentru R. Moldova – o discuție cu fostul președinte al RFE/RL, Jeff Gedmin, invitatul rubricii „Panorama interviu”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG