Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ce se întâmplă mai departe cu condamnatul Ilan Șor și cum mai merge modernizarea armatei Moldovei  


Prin decizia anunțată în seara de 13 aprilie, Curtea de Apel a dispus condamnarea lui Șor la 15 ani de închisoare, sentință de două ori mai mare decât pedeapsa dispusă în 2017 de Judecătoria Chișinău.
Prin decizia anunțată în seara de 13 aprilie, Curtea de Apel a dispus condamnarea lui Șor la 15 ani de închisoare, sentință de două ori mai mare decât pedeapsa dispusă în 2017 de Judecătoria Chișinău.

În acest episod, discutăm despre ultimele evoluții în dosarul omului de afaceri devenit politician Ilan Șor, condamnat la 13 aprilie la 15 ani de închisoare, și încercăm să clarificăm cum merge procesul de modernizare a armatei moldovene, în baza unui plan din 2020, dar și în condițiile mai noi și mai dramatice ale războiului pornit de ruși în Ucraina.

La 13 aprilie, Curtea de Apel din Chișinău i-a confirmat vinovăția lui Ilan Șor în „furtul miliardului” și a dublat pedeapsa cu închisoarea dată de prima instanță pentru fostul bancher fugar, care se află în străinătate, probabil în Israel.

Te-ar putea interesa și: Europa Liberă Explică | Șor a fost condamnat, va ajunge la închisoare?

Prin decizia anunțată înainte de Paști, Curtea de Apel a dispus condamnarea lui Șor la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune în proporții deosebit de mari și la 6 ani de închisoare pentru spălare de bani în legătură cu rolul său în „furtul miliardului”, în 2014. Pedeapsa cumulată este de 15 ani de pușcărie. Nadejda Coptu, care a urmărit deliberările prelungite în acest dosar, spune că forma concretă a pedepsei lui Șor încă nu este cu totul limpede.

Ce se întâmplă mai departe cu condamnatul Ilan Șor și cum mai merge modernizarea armatei Moldovei  
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:59 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 18 aprilie:

  • Procesul de modernizare a sectorului moldovenesc de apărare poate dura cel puțin încă 7 ani, până în 2030, și necesită o alocare anuală circa 250 de milioane de euro, afirmă secretarul de stat al Ministerului Apărării Valeriu Mija, într-o discuție cu Europa Liberă.
  • În actualitatea din jurul războiului din Ucraina a apărut o dilemă legată de exporturile ucrainene de produse agricole și agroalimentare, în primul rând cereale. Tot mai multe țări din UE vecine cu Ucraina anunță restricții, după plângerile propriilor fermieri.
  • Continuă blocarea de către Ungaria, împreună cu Turcia, a aderării Suediei la NATO. Țara scandinavă cu o lungă tradiție de neutralitate a făcut cerere de aderare la alianță în urma invadării Ucrainei de către Rusia, dar Budapesta, alături de Ankara, se opune, așa cum a făcut-o până nu de mult și în cazul Finlandei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG